Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Informàtica biomèdica

Presentació

El programa d'investigació en Informàtica Biomèdica porta a terme recerca fonamental i desenvolupaments tecnològics sobre l'aplicació de les tecnologies avançades de la informació i els mètodes computacionals en les ciències de la salut i la vida. Mar Albà és la directora del programa.

El programa té una gran experiència en la participació i coordinació de projectes de recerca finançats per la Comissió Europea i altres agències finançadores. Així mateix, compta amb una llarga tradició de col·laboracions amb la indústria farmacèutica i biotecnològica en el marc dels projectes d’I+D i en la prestació de serveis especialment en el desenvolupament de mètodes computacionals per al descobriment de fàrmacs.

Els investigadors del programa imparteixen formació de grau i postgrau a la UPF, dirigint el Màster de Bioinformàtica per a les Ciències de la Salut.

El programa està organitzat en set grups de recerca:

  • Descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G, que es dedica a l’estudi de la funció dels receptors acoblats a proteïna G (GPCRs) en el context de les malalties relacionades amb el sistema nerviós central (SNC). La coordinadora és Jana Selent (Hospital del Mar Research Institute-UPF).
  • FarmacoInformàtica, un grup centrat en el desenvolupament i l'aplicació de mètodes informàtics dirigits al descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs. Manuel Pastor (UPF-Hospital del Mar Research Institute) és el coordinador del grup. Ismael Zamora (UPF), director del Lead Molecular Design, col·labora amb del grup.
  • Genòmica comparada i funcional, se centra a aplicar les últimes tècniques genòmiques i la gran quantitat de dades genòmiques disponibles per caracteritzar la variació genètica entre individus i espècies i com es tradueixen en diferències en el fenotip i la susceptibilitat a malalties. Mario Cáceres Aguilar (Hospital del Mar Research Institute-ICREA) és el coordinador del grup.  
  • Genòmica evolutiva, que se centra en la utilització de la genòmica comparativa i l’anàlisi de dades a gran escala amb l’objectiu de comprendre l'evolució de gens i genomes i la predicció d’elements funcionals. Mar Albà (Hospital del Mar Research Institute-UPF-ICREA) és la coordinadora del grup.
  • Informàtica biomèdica integrada, un grup singular especialment dedicat a la generació i realització d'iniciatives de recerca que intenta contribuir a la solució dels problemes biomèdics sobre la base de l'aplicació conjunta de mètodes i estratègies permeses en els diferents laboratoris. Ferran Sanz (Hospital del Mar Research Institute-UPF) és el coordinador del grup.
  • Neurogenòmica, té com a objectiu conèixer els mecanismes evolutius que donen lloc a les especialitzacions del cervell humà mitjançant la genòmica funcional. Gabriel Santpere (Hospital del Mar Research Institute-UPF) és el coordinador del grup

El Programa coordina juntament amb Farmaindustria la Plataforma Tecnológica Española de Medicamentos Innovadores (PTEMI) i és un dels nodes de la Plataforma IMPact DATA de l’ISCIII. El GRIB participa en l'Associació Bioinformatics Barcelona (BIB), que té com a objectiu promoure la formació, la recerca i la transferència de tecnologia en el camp de la bioinformàtica. Ferran Sanz, IP del programa, és copresident de la PTEMI y vicepresident del BIB.

El programa està ubicat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) on treballen diversos programes i grups de recerca en Biologia Computacional i Informàtica Biomèdica. La col·laboració amb científics d'aquests grups és freqüent i molt productiva.

La seva activitat de recerca ha originat el desenvolupament d’una gran quantitat de software científic i la creació de diverses empreses spin-off: MedBioinformatics Solutions, creada per Ferran Sanz i Laura I Furlong i Chemotargets, creada per Jordi Mestres.

Contacte

Director:
Mar Albà(ELIMINAR)

Tel:
93 316 05 16

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte