Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Farmacoinformàtica Manuel Pastor

Aquest grup es dedica al desenvolupament i a l'aplicació de metodologies computacionals en l'àmbit del disseny i del desenvolupament de fàrmacs. El cap del grup és Manuel Pastor. Jana Selent i Núria Centeno són algunes de les investigadores principals d'aquest grup. Es un grup de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) adscrit a l'IMIM.

Avui en dia, les metodologies computacionals s'apliquen àmpliament en molts passos del procés de descobriment i desenvolupament de fàrmacs, des del modelatge estructural d'un objectiu farmacològic fins a la predicció de l'afinitat de la unió de lligands. No obstant això, en la gran majoria dels casos, les limitacions de la tecnologia actual només ens permet obtenir representacions aproximades dels fenòmens biològics complexos que són l'objecte d'interès en el desenvolupament de nous fàrmacs.

L'objectiu del grup PharmacoInformatics és millorar la tecnologia actual amb un enfocament pragmàtic. Volem desenvolupar eines útils que incrementin l'eficiència del procés de R + D farmacèutic. Alhora, la necessitat de produir models robustos ens porta a superar els enfocaments reduccionistes ia desenvolupar mètodes d'escala múltiple, que descriuen representacions més riques i realístiques dels fenòmens en estudi de les que es produeixen amb els mètodes computacionals clàssics.

Principals línies de recerca

Potencial d'interacció molecular en el disseny de fàrmacs

Desenvolupament de metodologies per al Potencial d'Interacció Molecular (MIP, per les seves sigles en anglès) en el disseny de fàrmacs. Algunes d'aquestes s'han aplicat en el programa MIPSim, un paquet programari que porta a terme anàlisi de similitud molecular seguint com base la comparança de MIP.

Nous descriptors i metodologies basats en MIP

Desenvolupament de descriptors moleculars basats en MIP de segona generació, especialment orientats al desenvolupament de fàrmacs. En aquest àmbit, vam col·laborar amb Multivariate Infometric Analysis S.R.L., els membres de l'equip de desenvolupament del programari GRID, i en col.laboració amb Molecular Discovery Ltd.

http://www.miasrl.com/

http://www.moldiscovery.com/

Modelització molecular de GPCR

Els receptors cel·lulars acoblats a les proteïnes G (GPCR) són l'objectiu de la majoria dels fàrmacs del mercat. No obstant això, ja que són proteïnes de membrana, només recentment ha pogut determinar-se una estructura per cristalografia de RAJOS X, pel que la modelització de homologies d'aquestes proteïnes segueix sent un repte. El nostre laboratori treballa en l'aplicació tant d'enfocaments directes (SBDD) com indirectes (3D QSAR) al problema. La investigació en aquest àmbit està finançada pel CICYT i per la Fundació Marató de TV3 .

Programari per a la col·laboració en el disseny de fàrmacs – LINK3D

Aquest grup d'investigació ha coordinat el projecte LINK3D, finançat per la UE i que ha desenvolupat de manera satisfactòria un programari per a la col·laboració en l'àmbit del disseny i desenvolupament de fàrmacs. El LINK3D permet que els professionals encarregats del desenvolupament i descobriment de fàrmacs puguin compartir dades en temps real i d'una forma segura, mitjançant converses interactives i dinàmiques, independentment d'on es trobin o de les plataformes que utilitzin. http://www.infobiomed.net/link3d/

Contacte

Coordinador:
Manuel Pastor(ELIMINAR)

Tel:
93 316 05 12

Fax:
93 316 05 50

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte