31/03/25 - Informació general
Les persones amb bronquièctasi, una malaltia crònica de les vies aèries que es caracteritza per l'acumulació de secrecions als bronquis que provoquen la proliferació d'infeccions als pulmons, tenen un elevat risc de patir un deteriorament de massa i de la funció muscular, l'anomenada sarcopènia. Disposar d'eines per diagnosticar el seu estat és vital per frenar-ne l'avenç i evitar arribar a un punt de no retorn. Per aquest motiu, el Grup de recerca en Desgast Muscular i Caquèxia en Malalties Cròniques Respiratòries i Càncer de Pulmó de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i els serveis de Pneumologia i de Radiologia, integrat a la xarxa dibi, de l'Hospital del Mar han desenvolupat un treball per validar la capacitat de la ressonància magnètica per diagnosticar l'estat muscular d'aquestes persones. L'estudi el publica la revista Archivos de Bronconeumología i també hi han participat investigadors de l'àrea de Malalties Respiratòries del CIBER (CIBERES).
24/02/25 - Informació general
L'Hospital del Mar i el seu institut de recerca formen part d'aquest projecte, que vol desenvolupar sensors nanofotònics per a la diagnosi i maneig clínic de les infeccions bacterianes al punt de tractament. El passat 14 de febrer es va celebrar a l'Hospital del Mar la quarta reunió de seguiment del projecte PHITBAC, impulsat per un consorci amb participació pública i privada per a desenvolupar l'ús de tests ràpids per a la detecció ràpida dels bacteris, la seva resistència als antibiòtics i els nivells d'antibiòtics a la sang, basats en nanofotònica. La rapidesa diagnòstica dels microorganismes productors d'infeccions greus és una assignatura pendent en el maneig de les malalties infeccioses, i el monitoratge immediat de nivells d'antibiòtics a peu de llit en infeccions greus és una necessitat no coberta.
19/01/2024 - Informació general
El conseller de Salut va fer oficial el nomenament de la cardiòloga de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Hospital del Mar Research Institute el passat mes de desembre. La Dra. Tizón substitueix a la Dra. Josepa Mauri, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que ha ocupat aquest càrrec els darrers vuit anys.
03/02/2023 - Informació general
Es tracta d'un test molecular dissenyat per al diagnòstic de sèpsia en pacients amb sospita d'aquesta patologia. Un equip de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra, han publicat un article a la revista Scientific Reports, en el qual han confirmat la seva utilitat per a preveure quins pacients tenen un pitjor pronòstic entre els que ingressen a l'hospital per infecció causada per SARS-CoV-2. En el 78% dels casos va permetre determinar quins d'ells ingressarien a l'UCI.
Més informació "Validen una eina per al pronòstic precoç de l’evolució dels pacients amb COVID-19"
15/12/2022 - Informació general
L'estudi, liderat pel Dr. Xavier Nogués, ha rebut una de les dues ajudes a la recerca biomèdica que atorga aquesta entitat, amb una dotació total de 650.000 euros. El lliurament es va portar a terme a Madrid aquest 14 de desembre. Un projecte per identificar els factors que incideixen en el risc de desenvolupar un estat de fragilitat, encapçalat pel Dr. Xavier Nogués, director del Programa de Recerca Clínica Translacional de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar, ha rebut una de les dues ajudes a la recerca biomèdica de la Fundación Francisco Soria Melguizo. Aquestes ajudes tenen una dotació total de 650.000 euros i es van lliurar aquest 14 de desembre en un acte celebrat a la Real Academia Nacional de Farmacia, a Madrid.
Un treball del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha rebut el premi a la millor comunicació oral a l'International Stroke Genetics Consortium Workshop (ISGC), celebrat a Bordeus, França. El projecte, liderat pels investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar, Jordi Jiménez Conde i Joan Jiménez-Balado, ha validat la utilitat de la informació obtinguda amb imatges de ressonància magnètica per determinar l'edat biològica del cervell de les persones que han patit un ictus.
30/09/2022 - Informació general
Un estudi col·laboratiu internacional en el qual han participat l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar, que ha analitzat dades de més de 200.000 pacients amb ictus i de més de dos milions d'individus de control de cinc diferents ascendències, ha associat 89 gens, dels quals 69 no coneguts fins ara, relacionats amb l'ictus i els seus subtipus. Aquest treball ofereix una visió vital per orientar la futura recerca biològica dins els processos que porten a aquesta patologia. A la vegada, revela que alguns d'aquests gens poden ser potencials dianes per a fàrmacs per prevenir o tractar aquesta malaltia. També, ofereix eines de predicció genètica, millorades i validades per primera vegada en poblacions no d'ascendència europea, per orientar el desenvolupament de nous fàrmacs.
30/03/2022 - Informació general
Un estudi del Grup de recerca en Neuroimmunologia de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha validat un possible marcador que pot permetre millorar l'eficiència d'un dels principals tractaments contra l'esclerosi múltiple. Es tracta d'un tipus concret de cèl·lula del sistema immunitari, les conegudes com a cèl·lules NK o cèl·lules assassines naturals (Natural Killer cells, en anglès), que expressen un receptor concret a la seva superfície, NKG2C. El treball el publica l'European Journal of Neurology. En l'actualitat, els pacients amb esclerosi múltiple reben tractament amb anticossos monoclonals anti-CD20, destinats a eliminar la població de limfòcits B a la sang perifèrica i així controlar l'activitat de la malaltia. La pauta d'administració d'aquests fàrmacs marca que es faci cada sis mesos, tot i que no està clar si aquest període de temps és adequat per a tots els pacients. Diversos estudis indiquen que, en funció del fàrmac administrat, la població de limfòcits B triga entre sis mesos i un any i mig en recuperar els seus nivells
11/02/2022 - Informació general
El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, es va incorporar el mes passat a aquest ens, que pertany a l'EMA. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha seleccionat al Dr. Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) com a membre del seu comitè científic assessor en Malalties Infeccioses. Es tracta d'un ens format per experts en aquest camp de diversos països europeus, escollits per l'agència després d'un procés de selecció, a proposta de les agències nacionals del medicament.
01/12/2021 - Informació general
La junta de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica ha decidit que la pneumòloga de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, dirigeixi el comitè que gestionarà i organitzarà els documents de posicionament de l'entitat. La Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), ha designat la Dra. Esther Barreiro, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i coordinadora del Grup de Recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), com a coordinadora del comitè de l'entitat que gestionarà les normatives i recomanacions que s'emetran des de la institució. El nomenament es va fer efectiu a la primera reunió de la nova junta de govern de la SEPAR.
Més informació "La Dra. Esther Barreiro, coordinadora de normatives i recomanacions de la SEPAR"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte