20/05/2025 - Nota de premsa
Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Laboratori de Referència de Catalunya valida l'eficàcia de la combinació d'una molècula, l'apotransferrina, amb antibiòtics ja existents per tractar el bacteri Pseudomonas aeruginosa resistent als fàrmacs. El treball, que publica la revista International Journal of Antimicrobial Agents, obre la porta a disposar d'una nova estratègia per abordar la problemàtica dels bacteris resistents als antibiòtics, evitant que tinguin accés al ferro que necessiten per portar a terme el seu cicle vital. La nova combinació de fàrmacs potencia la capacitat dels antibiòtics. A més, l'apotransferrina és un medicament que ja es fa servir en altres patologies, fet que pot facilitar el seu ús en infeccions bacterianes.
22/04/2025 - Covid-19
Un estudi liderat per l'Hospital del Mar Research Institute, en col·laboració amb l'ajuntament de Caldes de Montbui, ha validat la utilitat de les aigües termals per reduir alguns dels símptomes de persones afectades per COVID persistent. La balneoteràpia els va permetre millorar el dolor i la fatiga, millores que es van mantenir una vegada acabat el tractament. També es van registrar millores en la qualitat de la son i en l'ansietat, però en aquests casos no es van mantenir en el temps. Les persones amb COVID persistent que van passar per un programa d'un mes de tractament amb aigües termals van presentar el doble de possibilitats de millorar els seus símptomes respecte a les que no van fer el tractament.
Més informació "La balneoteràpia millora diversos símptomes de la COVID persistent"
31/03/25 - Informació general
Les persones amb bronquièctasi, una malaltia crònica de les vies aèries que es caracteritza per l'acumulació de secrecions als bronquis que provoquen la proliferació d'infeccions als pulmons, tenen un elevat risc de patir un deteriorament de massa i de la funció muscular, l'anomenada sarcopènia. Disposar d'eines per diagnosticar el seu estat és vital per frenar-ne l'avenç i evitar arribar a un punt de no retorn. Per aquest motiu, el Grup de recerca en Desgast Muscular i Caquèxia en Malalties Cròniques Respiratòries i Càncer de Pulmó de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i els serveis de Pneumologia i de Radiologia, integrat a la xarxa dibi, de l'Hospital del Mar han desenvolupat un treball per validar la capacitat de la ressonància magnètica per diagnosticar l'estat muscular d'aquestes persones. L'estudi el publica la revista Archivos de Bronconeumología i també hi han participat investigadors de l'àrea de Malalties Respiratòries del CIBER (CIBERES).
13/03/2025 - Nota de premsa
Un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar ha establert la importància de la immunoglobulina A, un anticòs que forma part del sistema immunitari, en la generació de resposta a les vacunes contra la pneumònia. Els investigadors han comprovat com la falta d'aquest anticòs provoca una proliferació de la microbiota intestinal que produeix una resposta excessiva i continuada del sistema immunitari, que queda esgotat i no és capaç de respondre de forma eficaç davant les vacunes. El treball, que publica la revista Science Advance, obre la porta a estudiar la possibilitat d'administrar teràpia amb immunoglobulines de forma precoç per a evitar aquest procés i evitar potencials infeccions perilloses, també a persones de col·lectius de risc sense immunodeficiència diagnosticada.
24/02/25 - Informació general
L'Hospital del Mar i el seu institut de recerca formen part d'aquest projecte, que vol desenvolupar sensors nanofotònics per a la diagnosi i maneig clínic de les infeccions bacterianes al punt de tractament. El passat 14 de febrer es va celebrar a l'Hospital del Mar la quarta reunió de seguiment del projecte PHITBAC, impulsat per un consorci amb participació pública i privada per a desenvolupar l'ús de tests ràpids per a la detecció ràpida dels bacteris, la seva resistència als antibiòtics i els nivells d'antibiòtics a la sang, basats en nanofotònica. La rapidesa diagnòstica dels microorganismes productors d'infeccions greus és una assignatura pendent en el maneig de les malalties infeccioses, i el monitoratge immediat de nivells d'antibiòtics a peu de llit en infeccions greus és una necessitat no coberta.
21/02/2025 - Acte
El Dr. Joaquim Gea, cap de Servei emèrit del Servei de Pneumologia i investigador de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, ha estat seleccionat com a coordinador de dos números de les revistes Cells i International Journal of Molecular Science. La seva tasca consistirà a escollir tant els temes com els autors dels articles que hi apareixeran.
02/10/2024 - Nota de premsa
Els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que moren ja tenen anys abans en sang una major presència d'una trentena de proteïnes relacionades amb la inflamació i la coagulació La detecció d'aquestes proteïnes permet predir de forma molt acurada el risc de mort futura de les persones amb MPOC en fase estable, segons un estudi pilot multicèntric liderat per l'Hospital del Mar que acaba de publicar la revista Cells Els investigadors han utilitzat diversos models per predir el risc de mort mitjançant un programa assistit amb intel·ligència artificial desenvolupat pel Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica de la UPF i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, un dels quals arriba a un nivell de precisió del 95%
23/07/2024 - Nota de premsa
L'ecografia de tòrax permet identificar, de forma ràpida i senzilla, quins pacients poden tenir una pitjor evolució a causa de la pneumònia causada per la infecció per SARS-CoV-2 El treball publicat és una col·laboració entre l'Hospital del Mar i Metges Sense Fronteres, que publica la revista Journal of Clinical Medicine Aquesta eina diagnòstica, amb la formació adequada i accés a ecògrafs portàtils, és d'especial utilitat a països amb menys recursos pel seu fàcil ús a peu de llit del pacient
11/03/2024 - Covid-19
Així ho revela un estudi de l'Hospital del Mar, que ha analitzat de forma prospectiva dades de prop de 2.000 persones seguides a la Unitat Post-COVID del centre Els principals factors de risc per a desenvolupar COVID persistent són l'obesitat, l'asma i la severitat de la malaltia. També les dones tenen un risc més alt Aquests resultats porten als autors del treball a plantejar el tractament amb antivirals també a les persones que pateixen infecció per SARS-CoV-2 i reuneixen aquests factors de risc, encara que no pateixin una COVID greu
Més informació "El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent"
15/02/2024 - Nota de premsa
Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya mostra que aquest nou tipus de dispositiu és tres vegades més eficaç que els anteriors models a l'hora de tancar completament l'aneurisma. A més, de forma segura. Ho publica el Journal of Neurointerventional Surgery. La nova generació de stents per al tractament de l'aneurisma cerebral és més eficaç i més segura, segons revela un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya que acaba de publicar el Journal of Neurointerventional Surgery. De fet, presenten una eficàcia tres vegades més alta, sense pràcticament complicacions.
Més informació "Validen l’eficàcia de la nova generació de stents per tractar l’aneurisma cerebral"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte