La missió del Grup de Recerca REGICOR és "contribuir al coneixement de la magnitud del problema poblacional de les malalties cardiovasculars, els seus mecanismes moleculars, cel·lulars i ambientals, i dissenyar les millors estratègies per a prevenir-les".
L'objectiu final d'aquest coneixement és reduir significativament la càrrega d'aquesta malaltia a la societat, creant instruments -com les funcions de risc cardiovascular- que permetin transferir el coneixement adquirit a la pràctica clínica.
El Grup REGICOR també incorpora la missió de formar nous investigadors en aquesta àrea de coneixement.
El grup de Recerca REGICOR manté les següents línies de recerca:
Fites assolides: L'estimació de la incidència, la mortalitat i la letalitat per infart agut de miocardi (IAM) es realitza amb un registre poblacional que segueix una metodologia estandarditzada de la OMS, recollint información sociodemogràfica i clínica de tots els casos d'IAM ocorreguts entre els aproximadament 600.000 habitants de 6 comarques de la província de Girona (l'Alt Empordà, El Baix Empordà, La Garrotxa, El Gironès, El Pla de l'Estany i La Selva) entre 1990 i 2010.
El registre hospitalari creat l'any 1978, inclou tots els pacients que han presentat un diagnòstic de primer IAM a l'Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, fins l'actualitat. Els gairebé 40 anys d'existència d'aquest registre també han permès analitzar l'evolució en la gestió i el tractament dels pacients amb l'IAM i els seus factors pronòstics. Un dels rols importants del nostre grup de recerca és el de portar a terme estudis d'epidemiologia clínica en cardiologia que han donat com a resultats estudis com a PRIAMHO I, PRIAMHO II, MASCARA, DAMOCLES, RESCATE, IBERICA, i ATHOS.
Reptes dels propers 3 anys: desenvolupar nous mètodes per a estimar la incidència d'infart de miocardi a Catalunya a partir de les dades d'altes hospitalàries (CMBD) i de mortalitat fruit d'un acord signat amb l'AQUAS - PADRIS; explotació de les dades del registre ATHOS, liderat pel nostre Grup en el context de la CIBERCV, que ha recollit dades de més de 7.500 pacients amb síndrome coronària aguda a 31 hospitals espanyols, per generar publicacions científiques i validar funcions d'avaluació dels resultats dels hospitals que també s'utilitzaran per la Central de Resultats de l'AQUAS.
Fites assolides: Mitjançant estudis transversals a més de 40 municipis de les comarques de Girona, s'ha establert la prevalença dels factors de risc cardiovascular a la mateixa zona i el seu grau de control. Els tres estudis realitzats fins ara (1995 amb 1.748 participants, 2000 amb 3.056, i 2005 amb 6.500), amb una taxa de resposta combinada del 71%. L'Any 2017 vàrem rebre finançament del PERIS (Num IMIM 11053) per fer un reexàmen dels participants d'aquests tres estudis i ampliar la cohort en 3000 participants més (a completar el 2019).
Han permès analitzar, a banda dels factors de risc cardiovascular clàssics, altres aspectes, com l'activitat física i la dieta. En els últims anys ens hem focalitzat en l'estudi de la funcionalitat de la HDL i l'aterogenicitat de la LDL, mitjançant experiments cel·lulars, tècniques enzimàtiques i anàlisis de la composició i estat oxidatiu de la lipoproteïna.
Altres factors bioquímics com inflamació, oxidació, funció endotelial, cardíaca, hemodinàmica i estat hemostàtic, han estat mesurats mitjançant la tecnologia LUMINEX X-Map/X-Mag. En 2005 i en els reexàmens dels participants del 2010-13 hem afegit la mesura de l'índex turmell/braç (ITB) i del gruix íntima-mitja de l'arteria caròtida. Aquests estudis transversals han permès determinar les tendències en la prevalença dels factors de risc cardiovascular a la nostra població. També han permès realitzar diferents anàlisis d'associació de factors de risc i malaltia cardiovascular mitjançant estudis de casos i controls, utilitzant casos d'IAM del registre hospitalari REGICOR i controls poblacionals.
L'any 2007 es va iniciar una col·laboració amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), ara ISGlobal, per reexaminar participants de l'estudi transversal de l'any 2000 i determinar si hi ha una relació entre el gruix íntima-mitja de l'artèria caròtida i l'exposició a la contaminació atmosfèrica (estudi REGICOR-2000-AIR).
Reptes dels propers 3 anys: Actualment tenim dos projectes finançats en desenvolupament sobre el paper dels microRNAs en el desenvolupament de cardiopatia isquèmica a 10 anys en la població general.
Fites assolides: Les equacions predictives de risc cardiovascular desenvolupades a Framingham, han estat adaptades a la població Catalana. A partir de l'equació adaptada es van construir taules de fàcil ús en la pràctica clínica amb els riscos d'infart a 10 anys segons les característiques dels factors de risc (colesterol, tensió arterial, tabaquisme, diabetis, edat i sexe). Les taules s'han validat en tres estudis de cohort posteriors (l'estudi VERIFICA, la pròpia cohort REGICOR i en l'estudi FRESCO que combina 11 cohorts de diferents comunitats autònomes).
Tenim 3 patents en explotació originades en la nostra recerca finançada en part per ACCIO gracies a la incorporació de 9 genotips de risc coronari a la funció de risc REGICOR.
Reptes dels propers 3 anys: en l'entorn de la CIBERCV en la que Jaume Marrugat, IP del Grup REGICOR, lidera el Programa d'Epidemiologia Cardiovascular, ens hem proposat unir les bases de dades de 22 cohorts generades a tota Espanya per tal de validar i millorar les funcions de risc ja desenvolupades i fer-les més adaptades a les necessitats de les comunitats de la península Ibèrica. A més estem contínuament analitzant la capacitat de reclassificació de nous biomarcadors bioquímics, i genètics quan s'incorporen a les funcions de risc que hem desenvolupat.
Coordinador:
Jaume Marrugat(ELIMINAR)
Tel:
93 316 07 33
Fax:
93 316 07 96
Dr. Aiguader, 88
08003 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte