10/07/2025 - Nota de premsa
La revista Cancer Cell publica un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb investigadors de GEICAM que identifica cèl·lules malignes amb la proteïna TIM-3 com un factor central en la seva capacitat per generar metàstasi en càncer de mama. Aquesta molècula els hi permet sobreviure a la fase més crítica i difícil per la metàstasi, el moment en què arriben al nou òrgan, evitant l'atac del sistema immunitari. A la vegada, pot funcionar com a marcador de mal pronòstic i de risc de metàstasi en pacients amb tumors TIM-3 positiu. Aquest fet pot obrir la porta a fer servir tractaments per bloquejar l'acció de TIM-3 i evitar i prevenir la metàstasi abans de la seva aparició clínica.
06/06/25 - Nota de premsa
Tenir nivells alts en sang d'un tipus de molècula, l'espermidina, abans de la intervenció, incrementa en 4,7 vegades el risc que el tumor reaparegui després de la cirurgia. Aquest risc disminueix si després de la intervenció cauen els nivells d'espermidina a la sang del pacient. L'estudi el publica la revista Annals of Surgery i obre la porta a determinar quines persones tenen més risc, abans d'entrar a quiròfan o just després, per oferir-los un tractament complementari o específic.
16/05/2025 - Nota de premsa
El laboratori de Cèl·lules mare i càncer de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i l'Institut de Recerca Hospital del Mar ha desenvolupat un mètode per produir de manera fiable precursors de cèl·lules sanguínies a partir de cèl·lules mare de ratolins, mitjançant l'activació al laboratori d'un conjunt de set gens clau. L'equip, liderat per la Dra. Anna Bigas, fa un pas més cap a la producció de cèl·lules precursores capaces de restaurar la medul·la òssia de pacients amb càncers hematològics, un exemple d'èxit de la medicina regenerativa.
15/04/2025 - Nota de premsa
Un estudi d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, de l'IIBB-CSIC-IDIBAPS, de la Mayo Clinic, del IBYME (CONICET) i del CaixaResearch Institute demostra el paper de la proteïna Galectina-1 en el nucli de les cèl·lules que envolten el tumor, els fibroblasts, contribuint a la seva activació. Els fibroblasts activats afavoreixen el creixement i la disseminació del tumor, alhora que li confereixen resistència als tractaments. Aquest fet podria ser un dels factors que expliquen l'alta agressivitat de càncer de pàncrees, amb una taxa de supervivència a cinc anys de només el 10%. Les conclusions de l'estudi obren la porta a noves estratègies terapèutiques per combatre aquest tipus de càncer, incidint en la possibilitat d'inhibir aquesta proteïna a l'interior de les cèl·lules que envolten i protegeixen el tumor.
Més informació "Identifiquen una de les claus de l’alta agressivitat del càncer de pàncrees"
24/03/25 - Nota de premsa
Es tracta de la modificació genètica de les cèl·lules Natural Killers (NK), limfòcits que formen part del sistema immunitari, perquè retinguin la seva capacitat d'eliminar les cèl·lules tumorals en tumors sòlids. Alguns tipus de tumor secreten dues molècules, TGF-β i Activina A, que suprimeixen la capacitat de les cèl·lules NK d'atacar-los. Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospna i de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat una nova eina que permet modificar les cèl·lules NK per fer-les immunes a aquesta defensa del tumor.
Més informació "Nova eina per potenciar els efectes de la immunoteràpia en càncer"
06/02/2025 - Nota de premsa
El Micro Immune Response On chip (MIRO) permet replicar els tumors i el seu entorn, per conèixer la seva resposta als tractaments. El dispositiu, que ja s'ha provat amb èxit en mostres de càncer de mama, pot ser clau per desenvolupar nous tractaments i determinar quina és la teràpia més adequada per a cada pacient de manera personalitzada. El treball, publica Nature Communications, és fruit de la col·laboració entre l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.
06/11/2024 - Nota de premsa
Ho farà amb l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i hi participaran investigadors de Finlàndia, els Països Baixos i el Regne Unit. L'objectiu és desenvolupar i validar els protocols i sistemes per generar al laboratori les cèl·lules mare per regenerar la sang dels pacients. El European Research Council, que atorga aquestes ajudes, és la principal organització finançadora de la recerca avançada i d'excel·lència al continent. És un organisme creat per la Unió Europea.
03/05/2024 - Nota de premsa
Les cèl·lules assassines naturals o Natural Killers (NK) en contacte amb el tractament amb anticossos que es fa servir contra el càncer de mama HER2 positiu, segreguen uns tipus concrets de citocines que activen la resposta immunitària contra les cèl·lules tumorals. Els investigadors han confirmat que les pacients amb presència de limfòcits NK a l'entorn dels tumors presenten una millor resposta al tractament gràcies a aquest fet. Això confirma la viabilitat d'utilitzar les citocines segregades per les cèl·lules NK com a marcadors de resposta als anticossos antiHER2 amb una simple anàlisi de sang. També dona suport a diversos assajos clínics que utilitzen aquests limfòcits per reforçar el tractament en pacients amb càncer de mama HER2 positiu metastàtic.
24/01/2024 - Nota de premsa
La tècnica es basa en la cerca, utilitzant la biòpsia líquida, tant de mutacions de l'ADN tumoral com de modificacions d'ADN (metilació) i fragmentòmica vinculades amb els tumors. El treball que la valida s'ha publicat a Annals of Oncology. Presenta una sensibilitat superior al 90% en tumors i del 23% en lesions polipoides preneoplàstiques, prèvies a l'aparició del tumor. Encara que no s'han comparat directament, la seva eficiència és similar a la prova utilitzada en el cribratge de càncer de còlon, el test de sang oculta en femta per al diagnòstic del càncer colorectal. L'equip responsable del treball considera que aquesta tècnica podria servir per incrementar la participació de la població en els programes de cribratge, que ara se situa en menys de la meitat de les persones cridades a participar-hi.
Més informació "Validen un test de biòpsia líquida en sang per detectar càncer de còlon i recte"
26/10/2023 - Nota de premsa
Un estudi amb participació de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, apunta que combinar quimioteràpia amb fàrmacs que permeten inhibir dues vies de senyalització cel·lular implicades en la progressió tumoral pot ajudar en el tractament. El treball ha analitzat la interacció de la proteïna IKKα amb aquestes vies, conegudes per la seva capacitat per promoure la proliferació de les cèl·lules tumorals. Aquesta combinació té l'avantatge de reduir la toxicitat del tractament. L'estudi obre la porta a nous abordatges en aquells tumors amb presència d'aquesta proteïna. El publica la revista EMBO Journal. Un nou treball conjunt de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, amb investigadors del CIBER del Càncer (CIBERONC) obre la porta a una nova via per evitar la proliferació dels tumors. Es tracta de combinar diferents tractaments existents per atacar per tres bandes les cèl·lules canceroses i aturar la seva progressió. L'estudi el publica la revista EMBO Journal.
Més informació "Apunten a una nova combinació de tractaments per combatre el càncer"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte