10/07/2025 - Nota de premsa
La revista Cancer Cell publica un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb investigadors de GEICAM que identifica cèl·lules malignes amb la proteïna TIM-3 com un factor central en la seva capacitat per generar metàstasi en càncer de mama. Aquesta molècula els hi permet sobreviure a la fase més crítica i difícil per la metàstasi, el moment en què arriben al nou òrgan, evitant l'atac del sistema immunitari. A la vegada, pot funcionar com a marcador de mal pronòstic i de risc de metàstasi en pacients amb tumors TIM-3 positiu. Aquest fet pot obrir la porta a fer servir tractaments per bloquejar l'acció de TIM-3 i evitar i prevenir la metàstasi abans de la seva aparició clínica.
16/06/2025 - Informació general
El cap de secció de la Unitat de Cirurgia Gastrointestinal del Servei de Cirurgia General i investigador de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, era acadèmic corresponent des de l'any 2024. El passat 15 de juny, el Dr. Manuel Pera, cap de secció de la Unitat de Cirurgia Gastrointestinal de l'Hospital del Mar i investigador del seu institut de recerca, va ingressar com a nou acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Es converteix així en un dels seixanta acadèmics numeraris de la institució, en substitució del professor Lluís Morales i Fochs. A l'acte el van apadrinar la professora Carmen Gomar i el professor Laureano Fernández-Cruz.
06/06/25 - Nota de premsa
Tenir nivells alts en sang d'un tipus de molècula, l'espermidina, abans de la intervenció, incrementa en 4,7 vegades el risc que el tumor reaparegui després de la cirurgia. Aquest risc disminueix si després de la intervenció cauen els nivells d'espermidina a la sang del pacient. L'estudi el publica la revista Annals of Surgery i obre la porta a determinar quines persones tenen més risc, abans d'entrar a quiròfan o just després, per oferir-los un tractament complementari o específic.
16/05/2025 - Nota de premsa
El laboratori de Cèl·lules mare i càncer de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i l'Institut de Recerca Hospital del Mar ha desenvolupat un mètode per produir de manera fiable precursors de cèl·lules sanguínies a partir de cèl·lules mare de ratolins, mitjançant l'activació al laboratori d'un conjunt de set gens clau. L'equip, liderat per la Dra. Anna Bigas, fa un pas més cap a la producció de cèl·lules precursores capaces de restaurar la medul·la òssia de pacients amb càncers hematològics, un exemple d'èxit de la medicina regenerativa.
25/04/2025 - Informació general
La Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, ha estat nomenada professora visitant per la Åbo Akademi University de Turku, a Finlàndia. La seva incorporació ha de servir per reforçar el projecte InFLAMES, conjunt entre aquest centre i la Universitat de Turku. La Dra. Bigas centra part de la seva recerca en la possibilitat de generar cèl·lules mare de la sang al laboratori, a més d'entendre mecanismes de resistència a la quimioteràpia en les leucèmies agudes. Amb la seva incorporació a l'Åbo Akademi University, aquesta institució vol potenciar la seva capacitat de recerca en el camp de les cèl·lules mare de la sang i els trastorns relacionats amb la sang.
Més informació "La finlandesa Åbo Akademi University nomena professora visitant la Dra. Anna Bigas"
15/04/2025 - Nota de premsa
Un estudi d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, de l'IIBB-CSIC-IDIBAPS, de la Mayo Clinic, del IBYME (CONICET) i del CaixaResearch Institute demostra el paper de la proteïna Galectina-1 en el nucli de les cèl·lules que envolten el tumor, els fibroblasts, contribuint a la seva activació. Els fibroblasts activats afavoreixen el creixement i la disseminació del tumor, alhora que li confereixen resistència als tractaments. Aquest fet podria ser un dels factors que expliquen l'alta agressivitat de càncer de pàncrees, amb una taxa de supervivència a cinc anys de només el 10%. Les conclusions de l'estudi obren la porta a noves estratègies terapèutiques per combatre aquest tipus de càncer, incidint en la possibilitat d'inhibir aquesta proteïna a l'interior de les cèl·lules que envolten i protegeixen el tumor.
Més informació "Identifiquen una de les claus de l’alta agressivitat del càncer de pàncrees"
11/04/25 - Informació institucional
La Dra. Jenniffer Linares, investigadora del Grup de Recerca en Medicina de Precisió en Càncer Colorectal de l'Hospital del Mar Research Institute, ha estat guardonada amb el Programa CRIS de Talento Médico Traslacional, que atorga la Fundació CRIS contra el cáncer. En total, s'han atorgat ajudes per un valor d'11 milions d'euros dels Programes CRIS de Recerca 2024, amb l'objectiu d'impulsar una recerca en càncer que situï el pacient al centre de l'avenç científic. El projecte seleccionat, 'Uncovering the Clinical Impact of Stromal-Derived Mechanisms of Resistance to Anti-EGFR therapy in Colorectal Cancer', busca comprendre els mecanismes de resistència a les teràpies anti-EGFR derivats del microambient tumoral en pacients amb càncer de còlon metastàtic RAS wild type, amb l'objectiu d'identificar marcadors predictius i desenvolupar noves estratègies terapèutiques que superin aquests mecanismes. Per a fer-ho, rebrà una dotació de 400.000 euros.
Més informació "CRIS contra el càncer premia la Dra. Jenniffer Linares"
24/03/25 - Nota de premsa
Es tracta de la modificació genètica de les cèl·lules Natural Killers (NK), limfòcits que formen part del sistema immunitari, perquè retinguin la seva capacitat d'eliminar les cèl·lules tumorals en tumors sòlids. Alguns tipus de tumor secreten dues molècules, TGF-β i Activina A, que suprimeixen la capacitat de les cèl·lules NK d'atacar-los. Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospna i de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat una nova eina que permet modificar les cèl·lules NK per fer-les immunes a aquesta defensa del tumor.
Més informació "Nova eina per potenciar els efectes de la immunoteràpia en càncer"
06/02/2025 - Nota de premsa
El Micro Immune Response On chip (MIRO) permet replicar els tumors i el seu entorn, per conèixer la seva resposta als tractaments. El dispositiu, que ja s'ha provat amb èxit en mostres de càncer de mama, pot ser clau per desenvolupar nous tractaments i determinar quina és la teràpia més adequada per a cada pacient de manera personalitzada. El treball, publica Nature Communications, és fruit de la col·laboració entre l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.
23/12/2024 - Informació institucional
El Grupo de Tratamientos de Tumores Digestivos (TTD) ha atorgat una de les seves ajudes a projectes de recerca de tumors digestius a la Dra. Jenniffer Linares, investigadora del Grup de recerca de Medicina de precisió del càncer colorectal, liderat per la Dra. Clara Montagut a l'Hospital del Mar Research Institute. L'acte de lliurament ha tingut lloc al 32 Simposi Internacional TTD d'Avenços en el Tractament de Tumors Digestius. L'ajuda és per al projecte 'Clinical impact of CAF-secreted biomarkers in RAS wild-type metastatic CRC patients treated within the CR-SEQUENCE clinical trial'. Té com a objectiu identificar el valor predictiu de marcadors derivats del microambient tumoral per anticipar la resposta a la quimioteràpia i los tractaments anti-EGFR en pacients amb càncer de còlon i recte metastàtic RAS wild type.
Més informació "Beca del Grup de Tractaments de Tumors Digestius per a la Dra. Jenniffer Linares"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte