07/01/2013 - Nota de premsa
L'estudi internacional s'ha centrat en pacients que han rebut quimioteràpia per segona vegada i ha demostrat que el temps transcorregut entre els dos tractaments condiciona el pronòstic de supervivència
El Dr Joaquim Bellmunt, cap de Secció de Tumors Sòlids del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar i investigador de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques), ha liderat un estudi retrospectiu internacional que demostra que el temps des de la quimioteràpia prèvia és un factor que condiciona el pronòstic de supervivència del càncer de bufeta independentment dels actualment vigents.
L'estudi, publicat a EuropeanUrology, ha recopilat les dades de 7 estudis prospectius previs diferents, fins arribar a avaluar 570 pacients amb càncer urotelial avançat. Tots aquests pacients eren de segona línia, és a dir, rebien tractament amb quimioteràpia per segona vegada. "Aconseguir aquest gran volum de pacients ha suposat un gran esforç que ens permetrà classificar els pacients de segona línia de tractament per a futures investigacions" explica el Dr. Bellmunt.
Els resultats obtinguts assenyalen que una major durada del temps des de la quimioteràpia prèvia, en el marc de la segona línia avançada de tractament, millora el pronòstic del pacient, independentment dels factors utilitzats habitualment com són l'estat de l'EasternCooperativeOncology Group ECOG-PS > 0, els nivells d'hemoglobina <10 g / dl, i la metàstasi hepàtica. "Aquest nou factor podria resultar d'una major quimiosensibilitat i, per tant, d'un major benefici clínic del tumor en el primer tractament o tractar-se d'un fenomen derivat de la pròpia biologia tumoral” explica Bellmunt.
El càncer de bufeta representa el quart càncer més freqüent en homes. En el marc de la Unió Europea té una incidència de 19,5 casos cada any per cada 100.000 habitants i una mortalitat de 7,9 casos per cada any cada 100.000 habitants. Aquestes dades es tradueixen en 4100 mort per any a Espanya.
La supervivència dels pacients que es troben en la segona línia de tractament és molt més baixa. Només el 4% d'aquests pacients sobreviuen a la malaltia i la mitjana del temps de supervivència se situa en 6,9 mesos. Malgrat tot, els resultats d'aquest estudi senten les bases per a desenvolupar nous fàrmacs que reverteixin aquesta situació i permeten estratificar aquests pacients per a noves investigacions.
Treball de referència:
"Timefrom Prior ChemotherapyEnhancesPrognosticRiskgrouping in theSecond-lineSetting of Advanced Urothelial Carcinoma: A RetrospectiveAnalysis of Pooled, ProspectivePhase 2 Trials" Guru Sonpavde, Gregory R. Pond, RonanFougeray, Toni K. Choueiri, Angela Q. Qu, David J. Vaughn, GuenterNiegisch, Peter Albers, Nicholas D. James, Yu-NingWong, Yoo-JoungKo, Srikala S. Sridhar, Matthew D. Galsky, Daniel P. Petrylak, Ulka N. Vaishampayanm, Awais Khan, Nicholas J. Vogelzang, Tomasz M. Beer, Walter M. Stadler, Peter H. O'Donnell, Cora N. Sternberg, Jonathan E. Rosenberg, Joaquim Bellmunt. EUROPEAN UROLOROLY 2012 NOV 26. PII: S0302-2838 (12) 01417-0. DOI: 10.1016/J.EURURO.2012.11.042
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte