11/03/2024 - Covid-19
Així ho revela un estudi de l'Hospital del Mar, que ha analitzat de forma prospectiva dades de prop de 2.000 persones seguides a la Unitat Post-COVID del centre Els principals factors de risc per a desenvolupar COVID persistent són l'obesitat, l'asma i la severitat de la malaltia. També les dones tenen un risc més alt Aquests resultats porten als autors del treball a plantejar el tractament amb antivirals també a les persones que pateixen infecció per SARS-CoV-2 i reuneixen aquests factors de risc, encara que no pateixin una COVID greu
Més informació "El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent"
28/02/2024 - Covid-19
Una d'elles està relacionada amb les malalties del cor, segons l'estudi CARGENCORS. El treball ha permès trobar una associació important de noves variants genètiques relacionades anteriorment amb les malalties del cor, la trombosi, la inflamació, amb la gravetat de la COVID-19 en més de 3000 pacients COVID-19 de l'àrea de Barcelona i Girona Les persones que presenten aquestes variants presenten un augment d'entre el 10 i el 60% de la probabilitat de desenvolupar la malaltia en forma greu. L'estudi CARGENCORS (CARdiovascular GENetic risk score for Risk Stratification of patients positives for SARS-CoV-2 (COVID-19) virus) ha permès establir una relació directa entre alguns dels factors genètics que augmenten el risc de les malalties del cor i la gravetat de la COVID-19. El treball, que publica el Journal of Medical Virology, marca un pas més cap a la comprensió dels mecanismes de la gravetat de la COVID-19 a través de susceptibilitat a les malalties del cor.
Més informació "Identificades noves variants genètiques relacionades amb la COVID-19 greu"
14/02/2024 - Covid-19
Es tracta d'un anticòs monoclonal amb acció profilàctica i terapèutica, aïllat a partir de mostres de sang d'un pacient infectat pel SARS-CoV-2 durant la primera onada de la pandèmia. L'anticòs ha estat dissenyat i desenvolupat per personal investigador de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centro Nacional de Biotecnología i el Centre de Regulació Genòmica. A més, aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Els resultats del treball han estat publicats a la revista Nature Communications.
Un assaig clínic portat a terme entre l'Hospital del Mar, la Universitat Pompeu Fabra, l'Instituto de Investigación Sanitaria de Santiago de Compostela i el Parc Sanitari Pere Virgili va investigar l'eficàcia i seguretat d'un medicament d'aplicació per a pacients ambulatoris amb COVID-19. El tractament actua sobre el mecanisme de replicació del SARS-CoV-2, el virus responsable de la malaltia, i redueix la severitat i duració d'alguns dels símptomes. A més, pot ser útil amb les diferents mutacions detectades. En cas de confirmar-se la seva utilitat per a tractar la COVID-19, es tractaria d'un dels primers medicaments que podrien subministrar-se a pacients a l'atenció primària per evitar que el seu estat empitjori i requereixin ingrés hospitalari.
07/09/2023 - Covid-19
En general, ha empitjorat la salut a tota la població, sobretot en relació amb l'ansietat i depressió, així com en dolor i malestar. Els efectes de la pandèmia, però, han colpejat en especial a les dones amb més nivell educatiu, retallant les diferències en salut amb els grups de població amb un nivell d'educació inferior després del confinament domiciliari inicial. Els investigadors atribueixen aquesta evolució a l'efecte negatiu del teletreball sobre la salut de les persones que treballaven des de casa i havien de tenir cura de familiars. A la vegada, podria haver-se produït un efecte positiu de les mesures governamentals per mitigar l'impacte econòmic de la pandèmia entre els grups més desafavorits. El treball forma part del projecte MINDCOVID, i s'ha portat a terme a partir d'enquestes telefòniques a 2.000 persones. El publica la revista International Journal for Equity in Health
Més informació "La COVID-19 ha reduït les desigualtats en salut a Espanya"
26/07/2023 - Covid-19
Analitzar la tos dels pacients que ingressen per sospita de COVID-19 pot servir com a eina diagnòstica precoç, segons valida un estudi publicat a ERJ Open Research. El treball, encapçalat pel Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, l'Hospital del Mar Research Institute, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), pot tenir implicacions en altres patologies. El Dr. Oswaldo Antonio Caguana, metge adjunt del Servei de Pneumologia, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute i signant del treball, apunta que el estudio "demostra que l'anàlisi acústica de la tos pot ser una eina no invasiva i eficaç per a detectar la presència de COVID-19 en els pacients". En aquest sentit, "ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació amb les proves convencionals, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia", afegeix. Ara, però, caldrà portar a terme més estudis per a validar les troballes realitzades.
Més informació "La tos com a eina diagnòstica en pacients amb COVID-19"
27/10/2022 - Covid-19
Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra ha mostrat que no tot el col·lectiu de persones amb infecció per VIH respon de forma adequada a la vacunació contra el SARS-CoV-2. El treball el publica la revista Frontiers in Immunology. Fins al 20% de les persones amb infecció per VIH en tractament amb antiretrovirals no recuperen els nivells normals de cèl·lules immunitàries en sang. Aquestes persones, amb un sistema immunitari deprimit, van ser considerades grup de risc davant la infecció per SARS-CoV-2 i van ser prioritzades a l'estratègia de vacunació contra la COVID-19, com es va fer en altres col·lectius considerats de risc.
14/07/2022 - Covid-19
Ho indica un estudi liderat pel Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar. Tot i que el 70% dels pacients ingressats per COVID-19 estudiats presentaven alteracions en determinats indicadors d'afectació hepàtica, aquesta alteració va ser transitòria i sense seqüeles posteriors. La major part dels pacients ingressats per SARS-CoV-2 presenten alteracions a les analítiques hepàtiques durant l'ingrés a l'hospital. Però això no vol dir que la infecció els hi hagi de deixar seqüeles en aquest òrgan, segons un estudi de metges i investigadors de la secció d'Hepatologia del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), en el qual també ha participat el Servei de Patologia.
07/07/2022 - Covid-19
Un estudi sobre la resposta vacunal de pacients amb dèficit primari d'anticossos elaborat per la Unitat Funcional d'Immunodeficiències Primàries de l'Hospital del Mar amb la Xarxa dibi (Laboratori de Referència de Catalunya) ha revelat que un bon nombre d'aquestes persones presenten anticossos contra el SARS-CoV-2 sense haver superat la COVID-19. El treball, que publica la revista Immunology, és el primer que certifica la transmissió d'anticossos anti-nucleocàpsida (ANC) de donants a pacients amb immunodeficiència primària.
04/07/2022 - Covid-19
Les vacunes basades en ARN missatger (ARNm) es poden tornar a congelar sense que perdin la seva capacitat per immunitzar contra la COVID-19, segons un estudi que publica la revista Vaccines i que han liderat l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i la Universitat Pompeu Fabra. Aquest treball pot suposar un pas molt important en l'avenç de la vacunació a tot el món, sobretot als països en vies de desenvolupament, en facilitar la manipulació i transport de les vacunes ja preparades i reduir la infraestructura necessària als països receptors.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte