16/07/2025 - Nota de premsa
Aquestes molècules actuen com a petits blocs que regulen la resposta cel·lular activant o desactivant determinats senyals interns. Així ho estableix un estudi internacional encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, que publica la revista Nature Communications. Els seus resultats poden ajudar a desenvolupar medicaments més precisos per a tractar diverses patologies de forma més acurada, evitant efectes secundaris
10/07/2025 - Nota de premsa
La revista Cancer Cell publica un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb investigadors de GEICAM que identifica cèl·lules malignes amb la proteïna TIM-3 com un factor central en la seva capacitat per generar metàstasi en càncer de mama. Aquesta molècula els hi permet sobreviure a la fase més crítica i difícil per la metàstasi, el moment en què arriben al nou òrgan, evitant l'atac del sistema immunitari. A la vegada, pot funcionar com a marcador de mal pronòstic i de risc de metàstasi en pacients amb tumors TIM-3 positiu. Aquest fet pot obrir la porta a fer servir tractaments per bloquejar l'acció de TIM-3 i evitar i prevenir la metàstasi abans de la seva aparició clínica.
27/06/2025 - Nota de premsa
Un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar que acaba de publicar la revista PNAS avança en la comprensió de com el cervell pren decisions participant en l'emmagatzematge d'associacions entre diferents estímuls El treball ha descobert la importància de determinades àrees del cervell en aquests processos. En concret, l'amígdala i la seva relació amb parts del còrtex cerebral. Aquest fet pot derivar en aplicacions en el tractament terapèutic de trastorns mentals com la psicosi o la síndrome de l'estrès posttraumàtic L'estudi s'ha fet amb ratolins, però els investigadors consideren que els mecanismes poden ser els mateixos en humans
20/06/2025 - Nota de premsa
Les persones amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) que pateixen sarcopènia, pèrdua de capacitat muscular, tenen més elevats els nivells d'una proteïna, la miostatina, que, en condicions normals, ajuda a regular el creixement de la musculatura. Els nivells elevats d'aquesta proteïna desencadenen un seguit de reaccions a les cèl·lules que formen el múscul, impedint la seva regeneració i creixement després del dany, provocant la pèrdua de massa muscular en aquests pacients. Ho revela un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, que obre la porta a desenvolupar tractaments dirigits a aquesta proteïna per revertir aquesta situació.
Més informació "Descobreixen el motiu pel qual alguns pacients amb MPOC pateixen pèrdua muscular"
13/06/2025 - Nota de premsa
Seguir una dieta basada en les recomanacions de la dieta Mediterrània i fer exercici físic de forma moderada s'associa amb un risc un 41 i un 59% menor d'iniciar l'administració de fàrmacs antidepressius, ansiolítics, antipsicòtics així com d'anticonvulsius L'estudi el publica la revista Age and Ageing i es basa en dades procedents de l'estudi PREDIMED, un assaig clínic sobre l'efecte de la dieta Mediterrània en la prevenció de la malaltia cardiovascular El treball ha analitzat dades d'entre 6.000 i 7.000 participants en aquest estudi, persones d'edat avançada i en risc de malaltia crònica
06/06/25 - Nota de premsa
Tenir nivells alts en sang d'un tipus de molècula, l'espermidina, abans de la intervenció, incrementa en 4,7 vegades el risc que el tumor reaparegui després de la cirurgia. Aquest risc disminueix si després de la intervenció cauen els nivells d'espermidina a la sang del pacient. L'estudi el publica la revista Annals of Surgery i obre la porta a determinar quines persones tenen més risc, abans d'entrar a quiròfan o just després, per oferir-los un tractament complementari o específic.
27/05/2025 - Nota de premsa
Un projecte conjunt entre les tres institucions de recerca ha estat seleccionat per la Fundació XPRIZE dels Estats Units. Rebrà 250.000 dòlars per demostrar que es pot allargar la vida saludable de les persones. El projecte VITA proposa combinar dues molècules ja existents i una intervenció multimodal en l'estil de vida per allargar la qualitat de vida durant l'envelliment. L'equip format per les tres institucions té ara un any per proporcionar els primers resultats preliminars i passar a una nova etapa dels premis, on es valorarà l'eficàcia de la nova teràpia proposada.
20/05/2025 - Nota de premsa
Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Laboratori de Referència de Catalunya valida l'eficàcia de la combinació d'una molècula, l'apotransferrina, amb antibiòtics ja existents per tractar el bacteri Pseudomonas aeruginosa resistent als fàrmacs. El treball, que publica la revista International Journal of Antimicrobial Agents, obre la porta a disposar d'una nova estratègia per abordar la problemàtica dels bacteris resistents als antibiòtics, evitant que tinguin accés al ferro que necessiten per portar a terme el seu cicle vital. La nova combinació de fàrmacs potencia la capacitat dels antibiòtics. A més, l'apotransferrina és un medicament que ja es fa servir en altres patologies, fet que pot facilitar el seu ús en infeccions bacterianes.
16/05/2025 - Nota de premsa
El laboratori de Cèl·lules mare i càncer de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i l'Institut de Recerca Hospital del Mar ha desenvolupat un mètode per produir de manera fiable precursors de cèl·lules sanguínies a partir de cèl·lules mare de ratolins, mitjançant l'activació al laboratori d'un conjunt de set gens clau. L'equip, liderat per la Dra. Anna Bigas, fa un pas més cap a la producció de cèl·lules precursores capaces de restaurar la medul·la òssia de pacients amb càncers hematològics, un exemple d'èxit de la medicina regenerativa.
15/04/2025 - Nota de premsa
Un estudi d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, de l'IIBB-CSIC-IDIBAPS, de la Mayo Clinic, del IBYME (CONICET) i del CaixaResearch Institute demostra el paper de la proteïna Galectina-1 en el nucli de les cèl·lules que envolten el tumor, els fibroblasts, contribuint a la seva activació. Els fibroblasts activats afavoreixen el creixement i la disseminació del tumor, alhora que li confereixen resistència als tractaments. Aquest fet podria ser un dels factors que expliquen l'alta agressivitat de càncer de pàncrees, amb una taxa de supervivència a cinc anys de només el 10%. Les conclusions de l'estudi obren la porta a noves estratègies terapèutiques per combatre aquest tipus de càncer, incidint en la possibilitat d'inhibir aquesta proteïna a l'interior de les cèl·lules que envolten i protegeixen el tumor.
Més informació "Identifiquen una de les claus de l’alta agressivitat del càncer de pàncrees"
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte