Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/05/2021 - Nota de premsa

L'Associació Americana del Cor avala els 14 punts de dieta mediterrània de PREDIMED

L'Associació Americana del Cor (American Heart Association - AHA) ha avalat els 14 punts de dieta mediterrània establerts per l'estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània), com a eina de valoració i consell nutricional en els centres sanitaris. La declaració científica de l'AHA destaca la necessitat fonamental de comptar amb eines de valoració nutricional en l'atenció clínica, per prevenir les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món.

La declaració defensa que "l'ús generalitzat d'històries clíniques electròniques obre enormes oportunitats per a registrar hàbits alimentaris i proporcionar consells nutricionals basats en l'evidència. Hi ha molt espai per a la millora i les eines breus d'avaluació ràpida del patró alimentari que faciliten aquests consells".

D'altra banda, en el document es proporcionen fonaments sòlids per adoptar eines de cribratge nutricional ràpid, tant en atenció primària com en atenció especialitzada, amb un mètode vàlid i factible en l'entorn clínic. Entre les poques eines breus disponibles que ja han demostrat alta validesa, l'AHA destaca les grans avantatges de l'escala de 14 punts d'adherència a la dieta mediterrània (MEDES), dissenyada en l'estudi PREDIMED, realitzat en 11 centres de tot Espanya.

Imatge fila de dalt d'esquerra a dreta: Miguel Ángel Martínez-González, Dolores Corella i Emilio Ros. Fila d'abaix d'esquerra a dreta: Jordi Salas, Montse Fitó i Ramón Estruch.

Els sis investigadors del CIBEROBN que componen el Comitè Directiu de PREDIMED han manifestat la seva alegria i satisfacció per l'enorme repercussió de l'esforç continuat de tots els membres de PREDIMED després de gairebé dues dècades de treball.

Montse Fitó, coordinadora del grup de Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i CIBERobn que forma part del comitè directiu de l'estudi PREDIMED des de l'any 2013 afirma "gràcies a PREDIMED, la dieta mediterrània compta amb les millors garanties d'eficàcia en la prevenció cardiometabòlica i pot ser la gran resposta de la ciència a les greus conseqüències de l'obesitat ".

Miguel A. Martínez-González, de la Universitat de Navarra i coordinador de la xarxa PREDIMED durant 2006-2013, afegeix que "el grup PREDIMED ha produït ja més de 300 publicacions científiques, disponibles, a l'igual que aquesta escala, a www.predimed.es, i també diversos llibres divulgatius d'amigable lectura, on s'explica amb claredat com cada ciutadà pot aplicar-se i gaudir d'aquests resultats i pot millorar personalment en aquests 14 punts de la Dieta Mediterrània ".

Per la seva banda, Ramon Estruch, de l'Hospital Clínic de Barcelona, director i promotor de l'assaig PREDIMED, indica que "no en va la Dieta Mediterrània va ser triada en 2021 com la millor dieta del món -per quart any consecutiu-, segons el rànquing US News and World Report. a això se suma l'excel·lència atribuïda a la nostra escala en aquesta important declaració científica de l'AHA".

Emili Ros, de mateix hospital, explica que "aquesta escala MEDAS de 14 punts va ser l'instrument decisiu perquè el nostre equip de nutricionistes canviés el patró alimentari global en milers de participants i així obtingués una reducció relativa del 30% en esdeveniments cardiovasculars majors. Aquests 14 punts han estat validats ja als Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Portugal, Grècia, Brasil, Itàlia, Macedònia, Bulgària i altres països ".

L'European Heart Journal va publicar el 2020 un important article sobre aquesta escala de 14 punts de Dieta Mediterrània. Es constatava que una sèrie de molècules mesurades en sang caracteritzaven el seguiment de la Dieta Mediterrània i predeien menor risc d'infart o de patir un ictus. Es tracta d'una novetat absoluta en nutrició, que a més va poder replicar-se a EUA. Dolors Corella, de la Universitat de València, augura que "els estudis PREDIMED seran claus per poder avançar en una medicina personalitzada".

PREDIMED ha situat la investigació espanyola en primera línia mundial, ja que s'ha convertit en un dels estudis globalment més influents en nutrició. Jordi Salas, de la Universitat Rovira i Virgili conclou que "representa l'inici d'un referent internacional en estudis d'intervenció nutricional en prevenció primària".

Els punts de PREDIMED

Els 14 punts de PREDIMED estan formats per 14 preguntes de resposta senzilla - "sí", o "no" -, i permeten fer-se càrrec de la qualitat del conjunt del patró alimentari.

1. Utilitzes oli d'oliva com a principal greix per cuinar?

Sí = 1 punt

No = 0 punts

2. Quant oli d'oliva consumeixes en total al dia (incloent l'usat per fregir, menjars  fora de casa, amanides, etc.)?

4 o més cullerades = 1 punt

Menys de 4 cullerades = 0 punts

3. Quantes racions de verdura o hortalisses consumeixes al dia?

(1 ració són 200 g. Les guarnicions o acompanyaments es consideren 1/2 ració.)

2 racions o més (al menys una d'elles en amanida o crues) = 1 punt

Menys de 2 = 0 punts

4. Quantes peces de fruita preses al dia?

3 o més al dia = 1 punt

Menys de 3 = 0 punts

5. Quantes racions de carns vermelles, hamburgueses, salsitxes o embotits consumeixes al dia?

(1 ració: 100-150 g)

Menys d'1 al dia = 1 punt

Més d'1 al dia = 0 punts

6. Quantes racions de mantega, margarina o nata prens al dia?

(1 porció individual: 12 g)

Menys d'1 al dia = 1 punt

Un o més al dia = 0 punts

7. Quantes begudes carbonatades i/o ensucrades (refresc, cua, tònica, bíter o similars) consumeixes al dia?

Menys d'1 al dia = 1 punt

Més d'1 al dia = 0 punts

8. Beus vi? Quant en consumeixes a la setmana? *

7 o més gots a la setmana = 1 punt

Menys de 7 = 0 punts

9.Quantes racions de llegums consumeixes a la setmana?

(1 plat o 150 g: una ració)

3 o més a la setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

10. Quantes racions de peix-marisc menges a la setmana?

(1 peça o 100-150 g de peix o 200 g de marisc: una ració)

3 o més a la setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

11. Quantes vegades consumeixes rebosteria comercial (galetes, flams, dolços o pastissos no casolans) a la setmana?

Menys de 2 a la setmana = 1 punt

Més de 2 a la setmana = 0 punts

12. Quantes racions de fruita seca consumeixes a la setmana?

(30 g: una ració)

3 o més a la setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

13. Consumeixes preferentment carn de pollastre, gall dindi o conill en comptes de vedella, porc, hamburgueses o salsitxes?

(1 ració: 100-150 g)

Sí = 1 punt

No = 0 punts

14. Quantes vegades per setmana menges verdures, pasta, arròs o altres plats amanits amb sofregit (salsa de tomàquet cuinada a foc lent amb oli d'oliva, all, ceba i / o porro)?

2 o més a la setmana = 1 punt

Menys de 2 a la setmana = 0 punts

* En aquest punt és important aclarir dos matisos: mai es va recomanar començar a beure a abstemis i tots els participants de PREDIMED eren majors de 55 anys, amb factors de risc cardiovascular. Per això, aquest punt no es pot aplicar als que no compleixin aquests tres requisits, per als que el més saludable serà, probablement, que el seu consum d'alcohol sigui igual a 0.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte