Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

27/10/2020 - Nota de premsa

Un estudi demostra que una alimentació rica en omega-3 millora el pronòstic després d’un infart de miocardi

L’equip investigador ha fet el seguiment durant tres anys de més de 950 pacients amb infart agut de miocardi

Un equip d'investigadors de l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha demostrat que el consum regular d'aliments rics en àcids grassos omega-3, tant d'origen animal com vegetal, enforteix les membranes del cor i ajuda a millorar el pronòstic en cas que es produeixi un infart de miocardi.

Per arribar a aquestes conclusions, s'han usat dades de 950 pacients. En aquests, es van determinar els nivells d'omega-3 en sang en el moment de l'ingrés hospitalari per tractar l'infart. Aquesta determinació indica, de manera molt acurada, la ingesta d'aquests greixos les setmanes prèvies a la presa de mostra, és a dir, prèvies a l'infart. Els pacients es van seguir durant tres anys després de donar-los l'alta, i els investigadors van observar que tenir nivells alts en sang d'omega-3 en el moment de l'infart, resultat d'haver-los consumit durant les setmanes prèvies, s'associava a un menor risc de complicacions. Els resultats de l'estudi es publiquen ara a la prestigiosa revista Journal of the American College of Cardiology.

Equip investigador: Iolanda Lázaro, Aleix Sala-Vila, Cosme García-García, Antoni Bayés-Genís. Font: IMIM i IGTP

Els beneficis dels àcids grassos omega 3

L'àcid eicosapentaenoic (EPA) és un tipus d'àcid gras omega-3 que es troba al peix blau. Quan integrem a la nostra dieta de manera regular el consum de peix blau, l'EPA s'incorpora als fosfolípids de les membranes dels cardiomiòcits i protegeix d'una gran varietat d'estressors del cor. Aquest enriquiment de les membranes del miocardi limita els danys causats en cas que es produeixi l'infart.

La gran novetat de l'estudi és que també ha posat l'atenció en un àcid gras omega-3 però d'origen vegetal, anomenat àcid alfa-linolènic (ALA). Aquest greix, que es troba en les nous però també en la soja i els seus derivats, ha estat molt menys estudiat que els omega-3 d'origen marí. Els investigadors han observat que EPA i ALA no competeixen, sinó que actuen de manera complementària. Mentre que nivells alts d'EPA s'associen amb menor risc de reingrés a l'hospital per causa cardiovascular, nivells més alts d'ALA s'associen amb menor risc de mortalitat.

Així, Antoni Bayés, director clínic de Cardiologia de Germans Trias, conclou: "incorporar els omega-3 d'origen marí i vegetal a la dieta de pacients amb risc cardiovascular és una estratègia integradora per millorar la seva qualitat de vida i el seu pronòstic si pateixen un infart".

Aleix Sala, investigador a l'IMIM-Hospital del Mar i responsable de les determinacions en sang, afirma: "l'article és important perquè posa de manifest els efectes complementaris (i no competitius) que tenen els dos tipus d'omega-3".   

Article de referència

Iolanda Lázaro, Ferran Rueda, Germán Cediel, Emilio Ortega, Cosme García-García, Aleix Sala-Vila, Antoni Bayés-Genís. Circulating Omega-3 Fatty Acids and Incident Adverse Events in Patients With Acute Myocardial Infarction. Journal of the American College of Cardiology.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte