Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

03/11/2006 - Nota de premsa

"La seqüenciació del genoma del parameci permet conèixer l'evolució dels seus gens", Nature.

El genoma d'aquest protozou és de particular interès des del punt de vista evolutiu perquè ha experimentat al llarg del temps diverses duplicacions completes, característica que permet estudiar quin ha estat el destí de les còpies repetides d'un mateix gen.

A la imatge, extreta del treball, es mostren les duplicacions successives que ha experimentat el genoma del parameci en el decurs del temps.

El parameci és un organisme unicel·lular, un protozou que viu en aigües dolces de forma ovoide allargada i que disposa d'un revestiment continu de cilis. Els cilis són prolongacions filiformes del citoplasma.

La seqüenciació del genoma del Paramecium tetraurelia que té una grandària de 100 milions de bases, s'ha realitzat a França pel centre Genoscope . Els investigadors de la UPF han participat concretament en l'anotació del genoma d'aquest petit organisme, mitjançant el programari de predicció de gens desenvolupat per ells mateixos i anomenat geneid.

“La detecció de gens en aquest genoma ha estat especialment complicada perquè, a diferència de la majoria d'éssers vius, el parameci utilitza només un triplet de nucleòtids TGA per senyalar la part final dels gens –la majoria d'organismes vius n'utilitzen dos més, el TAA i el TAG-, per la qual cosa hem hagut d'adaptar el nostre programa per fer front a aquesta particular eventualitat”, ha explicat Roderic Guigó, coordinador del programa de Bioinformàtica i Genòmica del CRG i cap del Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica de la UPF-IMIM (GRIB).

L'equip d'investigadors del Laboratori de Recerca en Bioinformàtica Gènica, sota la direcció de Roderic Guigó, són un referent internacional dins de l'àmbit de la bioinformàtica i han desenvolupat potents eines bioinformàtiques que han contribuït a l'anàlisi del genoma humà, i també dels genomes d'altres organismes com la rata, el ratolí, el peix globus, entre d'altres.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte