27/12/2011 - Nota de premsa
Permetrà obtenir dades precises de la resistència mecànica de l’os amb més fiabilitat que la densitat òssia
Experts de l'Hospital del Mar i de l'IMIM en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia han estudiat de forma conjunta la utilitat clínica d'un nou i pioner instrument que fa servir la tècnica denominada “Microindentació òssia”. Amb aquest aparell, per primera vegada, es podrà determinar la resistència mecànica de l'os a la producció d'una fractura.
Les tècniques actuals per mesurar la susceptibilitat de fractura dels ossos es basen principalment en la mesura de la Densitat Mineral Òssia (DMO) per mitjà de la densitometria òssia (tècnica que utilitza raigs X en dosis baixes). Però la seva sensibilitat i especificitat són relatives. Hi ha casos de fractures amb uns valors de densitometria normals o baixos, de manera que aquesta mesura té les seves limitacions. Aquesta nova i revolucionària tècnica, la "Microindentació òssia", consta d'una simple i indolora punxada microscòpica i amb ella es pot saber de manera definitiva si un os és feble o fort, o és propens o no a l'osteoporosi i les fractures, per adoptar així les mesures adequades.
El grup de la Unitat de Recerca de Fisiopatologia Òssia i Articular (URFOA) de l’IMIM, Institut de recerca de l’Hospital del Mar de Barcelona, liderat pel Dr. Adolfo Díez-Pérez, en col·laboració amb el físic Paul Hansma, del Departament de Física de la Universitat de Santa Bárbara, Califòrnia, han estudiat aquest primer prototip que discrimina el risc real de patir una fractura. Aquests estudis són els primers que es porten a terme a nivell mundial.
Per primera vegada, i amb aquest nou aparell, se sap amb una alta precisió i de manera indolora, si l'os és feble o fort i, per tant, si és susceptible a trencar-se amb un cop. Aquest instrument té una agulla de punta microscòpica que realitza una petita punxada a la cara anterior de la tíbia. La penetració és de 200 micres (pràcticament no invasiva i molt precisa) i amb això es mesura la resistència de l'os. És una dada real, no aproximativa, i s'estan desenvolupant aquestes investigacions per poder aplicar aquesta nova tècnica per a la diferenciació entre individus sans i amb osteoporosi. "Aquest aparell, encara tractant-se d'un prototip, és un sistema indolor, mínimament invasiu i fàcilment reproduïble. A més, és més econòmic que altres tècniques com la densitometria, més precís i molt més pràctic, ja que, al contrari que el densitòmetre, que necessita d'una estància per a la seva ubicació, aquest és un instrument portàtil", comenta el Dr Díez-Pérez .
L'osteoporosi és la disminució de la massa òssia per unitat de volum. Per tant, la quantitat de mineral dels ossos disminueix, de manera que l'os és més fràgil i existeix així més risc de fractura. Es considera que existeix una osteoporosi establerta quan l'os ja s'ha fracturat, motiu pel qual és vital la seva prevenció. Quan hi ha fractures, aquestes solen comportar dolor crònic, pèrdua de la independència i de la mobilitat i, especialment en el cas de fractura de maluc, un major risc de mort. A més, l'edat és un factor predominant en l'augment de probabilitat que un os pugui fracturar-se, de manera que el nombre de fractures augmenta amb l'envelliment de la població.
La recerca en osteoporosi a l'Hospital del Mar-IMIM
En hospitals dels Estats Units s'estan desenvolupant proves pilots amb el nou instrument supervisades pels Drs. Díez-Pérez, Nogués i Güerri. L'Hospital del Mar és un centre de referència a Espanya en l'estudi de malalties òssies com l'osteoporosi. Actualment s'estan recollint mostres i realitzant investigacions per objectivar l'efectivitat del nou instrument i per construir una escala que defineixi la normalitat poblacional i que permeti a aquesta nova tècnica ser el procediment de referència per a la prevenció i /o tractament de l'osteoporosi.
Adolfo Díez-Pérez, Roberto Güerri, Xavier Nogués, Enric Cáceres, Maria Jesús Peña, Leonardo Mellibovsky, Connor Randall, Daniel Bridges, James C Weaver, Alexander Proctor, Davis Brimer, Kurt J Koester, Robert O Ritchie, and Paul K Hansma. "Microindentation for In Vivo Measurement of Bone Tissue Mechanical Properties in Humans". Journal of Bone and Mineral Research 2010.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte