18/09/2008 - Nota de premsa
Resultats finals del projecte de la UE i últimes recomanacions de política que es presentaran en el Parlament Europeu el 16 de setembre 2008.
La Fundació Italiana IRCCS-Institut Neurológico Carlo Besta de Milà ha coordinat un innovador treball d'investigació europeu en el qual durant tres anys van participar els principals investigadors de renom internacional, entre ells el grup de recerca en serveis sanitaris de l'IMIM, i que permetrà a la Unió Europea proposar als països membres un nou model per a la política de discapacitat tant en els contextos estadístics i socials, com en els de sanitat.
Els resultats d'aquest projecte han resultat de gran interès per a les persones preocupades pels temes de salut i discapacitat, així com per a l'àmplia comunitat científica. Tal com exposa la Dra. Matilde Leonardi del departament de direcció científica de l'Institut, cap de la Unitat de neurologia, salut pública i discapacitat, i coordinadora d'aquest important projecte europeu: “Per primera vegada s'han enfocat els temes de salut i discapacitat no estrictament des d'una perspectiva clínica, sinó des d'un enfocament que també té en compte els aspectes mediambientals, psicològics i de qualitat de vida de tota l'experiència viscuda”.
Els investigadors de MHADIE van desenvolupar una estructura que pogués influir i donar suport noves directrius de política europea sobre salut i discapacitat a través de la investigació estadística, clínica, educativa i experimental, i van utilitzar la ICF (Classificació Internacional de funcionament, discapacitat i salut) com a marc universal transversal i estàndard internacional. La ICF proporciona un nou marc per a conceptualitzar salut i discapacitat.
Un dels objectius més importants del projecte MHADIE va ser obtenir una definició de discapacitat factible i genèrica, una definició que reflectís el punt de vista dels investigadors del MHADIE, qui consideren que la discapacitat és una malaltia humana universal, no la característica distintiva d'un grup separat i minoritari. Els investigadors del MHADIE defineixen la discapacitat com la dificultat funcional a nivell corporal, personal o social, en un o més àmbits de la vida, de la mateixa manera que ho experimenta una persona amb una malaltia en interacció amb els factors contextuals. (Leonardi M, et al. en nom del consorci MHADIE (2006). The definition of disability: what is in a name? Lancet 368:1219-1221).
Els resultats del MHADIE posen de manifest la viabilitat d'una descripció global de discapacitat, una definició basada en proves de l'àmbit funcional i de discapacitat, així com la creació d'una població de referència per a poder establir comparances. Amb això, s'aconseguiria incrementar la capacitat d'anàlisi de la UE, tal com requereix el Pla d'Acció europeu en matèria de discapacitat 2006-2007.
Els resultats del projecte MHADIE proporcionen els antecedents i una justificació per a les recomanacions i directrius que ajudaran a dissenyar una nova política Europea de salut i discapacitat.
En la pàgina web www.mhadie.it poden descarregar-se aquestes recomanacions de política del MHADIE. Entre els membres de la Unitat de Neurologia, Salut Pública i Discapacitat, dirigida per la Dra. Matilde Leonardi, es troben l'Organització Mundial de la Salut, la Federació Europea d'Associacions Neurológicas i els principals experts a nivell mundial en salut i política social, així com la ICF d'Espanya, Eslovènia, Suïssa, Suècia, Romania, Irlanda, Alemanya i República Txeca, el Departament de Solidaritat Familiar i Social de la Regione Lombardia, l'Agència de Salut Regional de la Regione Friuli Venezia Giulia, la fundació Don Gnocchi, el CF Consulting Finanziamenti Europea i la Disability Italian Networkd (DIN).
El 16 de setembre estaran presents en el Parlament Europeu, amb el vicepresident Mario Mauro d'amfitrió, i es discutiran els resultats del MHADIE amb diferents europarlamentaris, representants governamentals i representants de la comissió d'interessats. Com esmenta la Dra. Leonardi: “Comprendre com respondre a la necessitats de les persones amb discapacitats significa comprendre com influir en les polítiques socials i econòmiques, i com dissenyar eines específiques per a combatre la discriminació i promoure la integració social i la participació, i així millorar les oportunitats”. I això és el que va fer el MHADIE.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte