08/07/2008 - Nota de premsa
Nota de premsa generada per Sony
Madrid, 8 de juliol de 2008. Sony Computer Entertainment España (SCEE) torna a mostrar el seu recolzament al món de la ciència, aquesta vegada gràcies al projecte PS3GRID sobre recerca biomèdica, que realitzen científics de la Unitat de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
El projecte tracta de conèixer com funcionen les proteïnes a nivell molecular utilitzant el processador Cell de PLAYSTATION®3 (PS3™) com a base, uns resultats que poden aplicar-se en la lluita de malalties tant importants com, per exemple, l’Alzheimer.
La simulació del comportament de biomolècules de dimensions microscòpiques és d’una enorme dificultat a l’hora de dissenyar algoritmes i arquitectures d’anàlisi, inclús per als ordinadors més moderns. El seu coneixement resulta imprescindible per que la medicina pugui fer front a patologies molt perjudicials. Per realitzar aquestes simulacions, l’equip de la Unitat d’Informàtica Biomèdica (GRIB) de l’IMIM-UPF va decidir utilitzar la potència del processador Cell de PLAYSTATION®3.
El processador Cell de PLAYSTATION®3 és el resultat dels esforços de recerca i desenvolupament de tres grans firmes: Sony, Toshiba i IBM. Es tracta de vuit microprocessadors que treballen a la vegada coordinats per un novè microxip. És la tecnologia dels superordinadors a l’abast del consum domèstic, un processador capaç de fer càlculs a una velocitat molt superior a qualsevol PC convencional. La capacitat de càlcul de 100 sistemes (PS3™) equivaldria a milers d’ordinadors convencionals.
Els resultats que s’obtenen d’aquesta investigació, són una important base d’estudi per seguir avançant en el coneixement de moltes malalties: “El projecte PS3GRID és una infraestructura computacional general que pot ser utilitzada per estudiar qualsevol tipus de proteïna. En aquest projecte en concret que portem a terme amb SCEE ens hem centrat en proteïnes relacionades amb l’Alzheimer”, explica el professor Gianni De Fabritiis, coordinador de la investigació.
Per tractar d’agilitzar l’obtenció de dades i buscant la col•laboració de tots aquells que vulguin contribuir al desenvolupament de la ciència i que a la vegada tinguin una PS3™, es va posar en marxa a finals de l’any passat la plataforma www.ps3grid.net. Des d’aquesta direcció i en només uns segons, qualsevol usuari es pot descarregar i gravar en un dispositiu USB d’1Gbyte d’espai, el sistema operatiu Linux Live i el software PS3GRID.
Després només cal carregar el software PS3GRID al sistema PLAYSTATION®3 amb el dispositiu USB on s’hi ha gravat el software. Una vegada instal•lat a la PS3™, el software connecta directament el sistema PLAYSTATION®3 de l’usuari al servidor de PS3GRID descarregant els càlculs científics que realitzarà la PS3™. Aquests càlculs moleculars es realitzaran a una velocitat 16 vegades superior a la d’un PC normal, gràcies al processador Cell, sense que l’usuari de PS3™ hagi de fer res. Per tornar a jugar o a utilitzar la PLAYSTATION®3 amb altres fins, simplement cal reiniciar el sistema.
Sony Computer Entertainment España (SCEE) s’uneix a aquesta investigació facilitant noves unitats de PS3™ als investigadors del projecte PS3GRID i finançant el seguiment del seu desenvolupament i participació en les anàlisis de dades. “És un vertader plaer col•laborar en un projecte tant prestigiós que confia les seves investigacions a la potencia del processador Cell de PLAYSTATION®3”, afirma James Armstrong, vicepresident sènior del sud d’Europa i conseller delegat per Espanya i Portugal. “No podíem deixar passar l’oportunitat de contribuir al progrés de la ciència en la seva recerca de cures per malalties greus”, afageix Armstrong.
Per saber més sobre el projecte PS3GRID pot consultar-se la seva pàgina web oficial a www.PS3GRID.net
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte