13/11/2024 - Nota de premsa
Les dones presenten un risc més elevat de patir dolor crònic postquirúrgic després d'una cirurgia, segons un estudi publicat al Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia, liderat per la Unitat del Dolor del Servei d'Anestèsia de l'Hospital del Mar i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. El treball ha tingut en compte dades de 96 dones i de 137 homes intervinguts, que es van sotmetre a una toracotomia, cirurgia oberta que afecta la caixa toràcica i obliga a separar les costelles, entre els anys 2017 i 2019 a una desena d'hospitals de l'Estat.
"En general, el gènere de cada persona incrementa el risc de dolor crònic postquirúrgic", assegura el Dr. Antonio Montes, cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital del Mar i investigador del seu institut de recerca. Però el motiu, apunta, no es deriva d'un component genètic o hormonal, sinó de la situació de partida del pacient. En el cas de les dones que desenvolupen dolor crònic després de la cirurgia, tenen un pitjor estat previ, amb un major component depressiu i una pitjor qualitat de vida que els homes.
Seguiment quatre mesos després de la cirurgia
Els i les pacients que van participar en l'estudi es van sotmetre a una toracotomia, una intervenció que cada vegada es practica més entre les dones, en incrementar-se en aquest grup les patologies pulmonars derivades del consum de tabac. A totes les persones participants se'ls va sotmetre a diferents tests per valorar tant el seu estat físic com mental i de qualitat de vida abans de la cirurgia. Un mes després de la intervenció se'ls va trucar i a aquelles que relataven tenir encara dolor, se'ls va tornar a trucar al cap de tres mesos. Es va visitar a aquells casos que asseguraven seguir amb dolor, per confirmar-ho i establir la seva intensitat i característiques i l'impacte a la seva qualitat de vida.
D'aquesta manera, es va poder comprovar que el 53% de les dones havien desenvolupat dolor crònic postquirúrgic, davant només el 38% dels homes. Cal destacar que les dones presentaven una pitjor situació de partida en dolor previ en altres localitzacions, en qualitat de vida i presentaven un component depressiu més elevat. També patien més dolor previ, dues vegades més que ells. "De base, abans de la cirurgia, les dones, respecte als homes, tenen més dolor, un major component depressiu i són més desconfiades en relació amb els resultats de la cirurgia. També presenten una pitjor qualitat de vida", explica el Dr. Montes. Per contra, "les dones s'adapten millor a la nova situació. Arriben a la cirurgia en pitjor situació, i això fa que el dolor es torni crònic en més casos, però, després, tot i patir dolor crònic, el suporten millor que els homes", afegeix.
Tant en els homes com en les dones el component físic empitjora en cas de dolor crònic. Però el component mental millora en elles i empitjora en ells, segons els resultats del treball. Això demostra que tant les variables de cronicitat com aquelles per les quals el dolor es cronifica i es produeix la seva evolució, són diferents en funció del gènere del pacient. Per tant, els estudis sobre aquesta qüestió han de tenir en compte aquesta qüestió i cal apostar per unitats centrades a mirar d'evitar que el dolor agut es converteixi en dolor crònic, les anomenades unitats de dolor transicional. En aquest sentit, el Dr. Juan Castaño, metge adjunt del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, explica que "el dolor postquirúrgic persistent i la discapacitat associada poden reduir-se o prevenir-se mitjançant una intervenció psicològica específica en el període perioperatori que aborda variables psicològiques modificables associades amb la predicció del dolor postquirúrgic".
L'equip responsable del treball ja va validar un mètode per preveure en determinades cirurgies si un pacient tindrà dolor crònic postquirúrgic. En aquest estudi han participat l'Hospital del Mar, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital Clínic, l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Vall d'Hebron de Catalunya, l'Hospital Gregorio Marañón i l'Hospital 12 de Octubre de Madrid, l'Hospital La Fe de València i l'Hospital General d'Alacant.
Aquest treball ha rebut el suport de l'ajuda PI16/00279 de l'Instituto de Salud Carlos III i dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.
Article de referència
Roca G, Sabate S, Serrano A, Benito MC, Pérez M, Revuelta M, Lorenzo A, Busquets J, Rodríguez G, Sanz D, Jiménez A, Parera A, de la Gala F, Montes A. Sex Differences in Chronic Postsurgical Pain after Open Thoracotomy. J Cardiothorac Vasc Anesth. 2024 Sep 4:S1053-0770(24)00587-1. doi: 10.1053/j.jvca.2024.08.039. Epub ahead of print. PMID: 39322441.
Altres articles
Montes, Antonio M.D., Ph.D1; Roca, Gisela M.D., Ph.D2; Jordi, Cantillo BSc3; Sabate, Sergi M.D., Ph.D4 for the GENDOLCAT Study Group* (Appendix) Presurgical risk model for chronic postsurgical pain based on six clinical predictors, PAIN: November 2020;161:2611-2618. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001945
Montes A, Roca G, Sabaté S, Lao JI, Navarro A, Cantillo J, Canet J; for the GENDOLCAT Study Group. Genetic and clinical factors associated with Chronic PostSurgical Pain after hernia repair, hysterectomy, and thoracotomy. A two-year multicenter cohort study. Anesthesiology 2015;122:1123-41.
Més informació
Departament de Comunicació de l'Hospital del Mar. Tel. 932483537.
dcollantes@hospitaldelmar.cat / comunicacio@hospitaldelmar.cat
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte