14/10/2024 - Nota de premsa
La Fundació "la Caixa" ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a nous 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d'Espanya i Portugal. En total, l'entitat destinarà 3,4 milions d'euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l'arribada al mercat d'aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.
Un projecte per a desenvolupar un dispositiu d'ultrasons per estimular la medul·la espinal i frenar la progressió de l'esclerosi múltiple, liderat pel Dr. Pablo Villoslada, és un dels seleccionats a la nova convocatòria del programa CaixaImpulse Innovació de la Fundació "la Caixa". Els projectes guanyadors, d'entre més de 400 sol·licituds rebudes, han estat avaluats per sis panells d'experts i professionals internacionals en aquest àmbit. Entre els seleccionats d'aquest any hi ha 17 projectes liderats per investigadors i investigadores de 14 centres de recerca catalans.
Per àrea de negoci, 12 del total de 29 projectes seleccionats pertanyen a l'àmbit de teràpies, 9 a diagnòstic, 7 a dispositius mèdics i 1 a salut digital. Pel que fa al finançament, els premiats reben, en funció del grau de maduresa del projecte, entre 50.000 i 500.000 euros per desenvolupar-lo en els 2 anys següents. En aquesta convocatòria, 16 projectes han accedit a la fase 1 (fins a 50.000 euros); 11, a la fase 2 (fins a 150.000 euros), i 2, a la fase 3 (fins a 500.000 euros). El programa permet que, quan els projectes assoleixin fites específiques de desenvolupament i després d'una valoració per part del comitè d'avaluació, puguin avançar cap a fases posteriors amb un finançament més alt.
Formació i acompanyament expert pels projectes
CaixaImpulse Innovació presta suport a projectes biomèdics en l'àmbit de la innovació i la transferència ajudant els investigadors a validar els seus actius i a definir la seva estratègia d'explotació i valorització per acostar els projectes al mercat, per la qual cosa a més de suport econòmic també accediran a mentoria, consultoria i acompanyament per part d'experts internacionals en diferents àmbits de l'ecosistema de la innovació.
A més, els investigadors que lideren projectes en la fase 2 rebran formació especialitzada durant 4 setmanes sobre transferència de tecnologia, legislació sobre propietat intel·lectual, presentació als inversors i tancament d'acords comercials.
Segons Ignasi López, director de l'Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació "la Caixa", "el resultat d'aquesta convocatòria reflecteix no només l'abundància, sinó també l'excepcional qualitat dels projectes d'innovació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal. Ens enorgulleix poder donar-los suport, oferint tant l'ajut econòmic necessari com les eines perquè arribin al mercat amb força i seguretat".
Un dispositiu per frenar la progressió de l'esclerosi múltiple
El projecte liderat pel cap del Grup de recerca en Neurologia de Sistemes i Neuroteràpies i cap del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, el Dr. Pablo Villoslada, vol desenvolupar un dispositiu d'ultrasons focalitzats de baixa intensitat per estimular la medul·la espinal de pacients amb esclerosi múltiple. Així mateix, es vol crear un programari capaç d'avaluar l'anatomia del pacient i determinar l'angle d'aplicació més idoni de la teràpia. I, en darrer terme, avaluar la tolerabilitat dels pacients a aquest tractament. L'objectiu és obtenir un prototip capaç d'administrar ultrasons de baixa intensitat de manera personalitzada que aconsegueixi frenar la progressió de la malaltia.
L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa autoimmune crònica que produeix danys al sistema nerviós central, els quals condueixen a la pèrdua de funció en diferents parts del cos. L'avanç d'aquesta malaltia pot comportar discapacitat permanent a causa dels danys que pateix el sistema nerviós, en especial la medul·la espinal. En aquest sentit, la neuroestimulació és una estratègia prometedora per frenar la progressió d'aquesta patologia i, en concret, l'aplicació d'ultrasons focalitzats.
Actualment, ja s'ha aprovat una teràpia d'aquest tipus que utilitza ultrasons focalitzats d'alta intensitat per tractar el Parkinson i els tremolors. Tanmateix, no hi ha cap dispositiu al mercat per aplicar a la medul·la espinal ultrasons de baixa intensitat, adequats per a l'esclerosi múltiple perquè són capaços de modular l'activitat neuronal i de les cèl·lules glials. Estudis previs en models animals han demostrat que l'aplicació repetitiva d'aquests ultrasons fomenta la plasticitat cerebral, prevé la mort neuronal i la neuroinflamació i promou la reparació del sistema nerviós.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte