17/08/2023 - Nota de premsa
Analitzar l'entorn que interactua sobre un dels anticossos encarregats de la defensa del cos, la immunoglobulina G (IgG), pot permetre avançar-se en el pronòstic de possibles complicacions en pacients amb diabetis tipus 2. És el resultat d'un estudi amb participació del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en Nefropaties de l'Hospital del Mar Research Institute, en col·laboració amb la Universitat Erasmus de Rotterdam, als Països Baixos, que publica la revista Diabetes Metabolism Research and Reviews.
La diabetis tipus 2 és una de les malalties cròniques més habituals al món. Pot provocar complicacions a escala microvascular i macrovascular a llarg termini a les persones que la pateixen. En aquest sentit, la inflamació, resposta regulada pels anticossos del sistema immune, juga un paper determinant en aquestes possibles complicacions. Per això, l'estudi ara publicat ha analitzat el paper que hi pot tenir un anticòs concret, la immunoglobulina G, com a regulador de la resposta inflamatòria i no inflamatòria davant possibles infeccions.
Per fer-ho, els investigadors han analitzat dades de tres cohorts de persones amb diabetis, dos dels Països Baixos i una altra de l'Hospital del Mar, amb més de 3.600 pacients. I han pogut comprovar com els diferents perfils de glicosilació de la immunoglobulina G, és a dir, la relació entre els sucres que rodegen l'anticòs entre ells i amb el mateix anticòs, funcionen com a indicadors de pronòstic de les complicacions derivades de la diabetis tipus 2. En funció d'aquest fet, es produeix un comportament o un altre, com ara complicacions microvasculars, per exemple, nefropaties, diverses patologies del ronyó, o retinopaties, que afecten la circulació sanguínia a la retina, però també macrovasculars, com és el cas de patologies cardiovasculars.
"El que destaca l'estudi és la importància dels sucres que envolten les proteïnes, que són modificables amb les nostres actituds, i que són predictores de la possible evolució de la patologia, més enllà dels marcadors habituals dels quals disposem ara", explica la Dra. Clara Barrios, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, co-coordinadora del Grup de recerca en Nefropaties de l'Hospital del Mar Research Institute i una de les autores principals del treball. Es tracta de la primera vegada que es confirma aquesta relació, convertint-la en un potencial marcador pronòstic.
A la vegada, aquest potencial marcador podria avançar el diagnòstic respecte les eines actuals. També és possible que es converteixi en una diana terapèutica, en tractar-se de factors modificables a través d'hàbits de vida i l'alimentació. Però per arribar-hi, els investigadors confirmen que caldrà portar a terme nous estudis per analitzar vies per a la seva futura aplicació clínica.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte