Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/10/2022 - Nota de premsa

Una dieta rica en àcid omega-3 vegetal s’associa amb millor evolució en els pacients amb insuficiència cardíaca

Les persones amb nivells baixos d'aquest compost i amb aquesta patologia tenen gairebé un 40% més risc de morir o ingressar a l'hospital que les que tenen nivells més alts. Ho afirma una un estudi desenvolupat conjuntament entre l'Hospital Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). L'equip investigador ha analitzat les mostres de sang de 905 pacients amb insuficiència cardíaca, seguits durant 3 anys. Els resultats de l'estudi es publiquen a la revista Journal of the American College of Cardiology.

Tenir nivells més alts de greix omega-3 de procedència vegetal redueix el risc de morir i d'haver d'ingressar a l'hospital en persones amb insuficiència cardíaca. Així ho estableix un estudi conjunt d'investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que ha publicat la revista Journal of the American College of Cardiology, i en el qual s'ha fet el seguiment de gairebé un miler de pacients.

El treball ha permès comprovar com una dieta rica en un tipus de greix omega-3 s'associa amb una millor evolució de la insuficiència cardíaca, que es produeix quan el cor és incapaç de bombar la sang cap a tot el cos de manera adequada. Aquesta malaltia, que pot tenir causes molt diverses, va empitjorant de manera gradual. Tot i que no es pot curar totalment, es pot controlar a través de pautes farmacològiques i estil de vida. En aquest sentit, els efectes beneficiosos pel cor dels omega-3 són llargament coneguts, però la gran majoria d'estudis se centren en els omega-3 que provenen del peix blau. En aquest cas, els investigadors dels dos centres catalans han investigat una variant que prové d'aliments vegetals, com per exemple les nous.

Equip de l’IMIM: Iolanda Lázaro i Aleix Sala-Vila. Font IMIM.

Un 39% més de risc de morir o d'hospitalització

L'estudi ha quantificat els nivells d'un àcid gras omega-3 vegetal en mostres de sang de més de 900 pacients afectats d'insuficiència cardíaca, els quals han estat seguits durant tres anys després de l'obtenció d'aquesta mostra de sang. En aquest període, alguns pacients han mort, o la seva malaltia ha empitjorat i han necessitat ingressar a l'hospital. Els investigadors han observat que els pacients amb uns nivells baixos d'omega-3 vegetal en sang tenien 39% major risc de morir o ingressar a l'hospital, quan es comparava amb els que tenien nivells més alts.

Per Antoni Bayés-Genís, cap de servei de cardiologia de l'hospital Germans Trias i co-investigador principal de l'estudi, la rellevància d'aquesta troballa és que "aporta evidència sobre un factor modificable d'estil de vida, el dietètic, que es relaciona amb una menor mortalitat i necessitat d'ingrés hospitalari en context d'insuficiència cardíaca. Aquest és un primer pas per donar als cardiòlegs una nova estratègia, segura, barata, i accessible, que permeti millorar la qualitat de vida dels pacients amb insuficiència cardíaca".

Per Aleix Sala, responsable de la línia de determinació d'àcids grassos en sang a IMIM, i co-investigador principal de l'estudi, "poder mirar els nivells en sang ens dona informació a dos nivells. Primer, ens ajuda a saber amb exactitud el consum de greixos durant les setmanes abans d'obtenir la mostra de sang. Segon, permet identificar millor qui tindria major benefici de seguir una dieta suplementada amb aquests omega-3; en aquest cas no hauríem d'anar a tractar tota la població, sinó al 25% de la població amb els nivells més baixos".

Equip de l'Hospital Germans Trias i Pujol. D'esquerra a dreta Antoni Bayés, Pau Codina, Evelyn Santiago, Josep Lupón, Mar Domingo i Germán Cediel. Font Hospital Germans Trias i Pujol.

Article de referència

Lázaro I, Lupón J, Cediel G, et al. Relationship of Circulating Vegetable Omega-3 to Prognosis in Patients With Heart Failure. J Am Coll Cardiol. 2022 Nov, 80 (18) 1751-1758.https://doi.org/10.1016/j.jacc.2022.08.771

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte