Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19/10/2022 - Nota de premsa

Demostren que no cal sotmetre a radiació addicional a les dones amb càncer de mama i poca càrrega tumoral als ganglis limfàtics

Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Un estudi multicèntric amb hospitals d'Espanya i de Portugal, liderat per l'Hospital del Mar, demostra que aquestes pacients ja reben prou radiació per tractar la malaltia quan s'irradia directament la mama afectada pel tumor. El treball ha fet el seguiment de més de 400 dones. Els resultats indiquen que la taxa de supervivència al cap de cinc anys i les recaigudes són pràcticament idèntiques entre aquelles amb un tractament específic als ganglis situats a les aixelles i les que només van rebre radiació al pit.Les conclusions de l'estudi OPTIMAL les publica la revista Radiation Oncology i ja són d'aplicació a la pràctica clínica. Gràcies a aquest fet, es pot irradiar menys a les pacients, que pateixen menys efectes secundaris causats pel tractament.

Les dones amb càncer de mama a les que se sotmet a cirurgia conservadora de la mama i tenen poca càrrega tumoral als ganglis limfàtics, és a dir, tenen menys de tres ganglis afectats, no cal que rebin una dosi addicional de radiació per tractar el tumor. Així ho conclou un estudi publicat per la revista més prestigiosa en Oncologia Radioteràpica, Radiation Oncology, amb la participació d'hospitals d'Espanya i de Portugal i liderat pel Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar.

El més destacat de l'estudi és que les seves conclusions són d'aplicació immediata, ja que ratifiquen les recomanacions que comencen a aparèixer a les guies de pràctica clínica. "Amb els resultats obtinguts es corrobora l'opinió dels experts que ja es reflectia a les guies de pràctica clínica", apunta el Dr. Manel Algara, autor principal del treball, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica i coordinador del Grup de recerca en Oncologia Radioteràpica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. D'aquesta manera, les dones amb càncer de mama amb baixa càrrega tumoral als nòduls limfàtics rebran menys radiació. "Són malaltes amb molt poca càrrega tumoral a les axil·les, a les quals no cal irradiar tots els ganglis, només la part baixa de l'axil·la", explica al Dr. Algara. Es calcula que es tracta d'entre el 6 i el 12% de les dones afectades per un càncer de mama tractades amb cirurgia conservadora de la mama.

El Dr. Manel Algara i el Dr. Xavier Sanz

Menys radiació i menys efectes secundaris

L'estudi OPTIMAL (OPTimizing Irradiation through Molecular Assessment or Lymp node en les seves sigles en anglès), ha fet el seguiment durant cinc anys de 427 pacients amb aquesta patologia d'una vintena d'hospitals d'Espanya i de Portugal. Una part va rebre tractament de radioteràpia a la mama després de la cirurgia, seguit de tractament dels ganglis limfàtics durant cinc setmanes. A la resta només es va irradiar la mama afectada, amb la mateixa dosi a tot el pit. Això vol dir que la irradiació només va arribar a la part baixa de la zona axil·lar

Els investigadors van poder comprovar com tant els percentatges de supervivència al cap de cinc anys, de més del 93%, com les recaigudes, eren pràcticament iguals en els dos grups, fet que demostra que no irradiar directament els ganglis limfàtics en aquest grup de dones és segur i recomanable. "Per les malaltes, això vol dir menys volum irradiat, el que vol dir menys efectes secundaris del tractament", afegeix el Dr. Algara.

Article de referència

Algara López M, Rodríguez García E, Beato Tortajada I, Martínez Arcelus FJ, Salinas Ramos J, Rodríguez Garrido JR, Sanz Latiesas X, Soler Rodríguez A, Juan Rijo G, Flaquer García A. OPTimizing Irradiation through Molecular Assessment of Lymph node (OPTIMAL): a randomized open label trial. Radiat Oncol. 2020 Oct 2;15(1):229. doi: 10.1186/s13014-020-01672-7. PMID: 33008422; PMCID: PMC7531133.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte