Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Informació institucional

La Fundació Científica aecc i la Fundació Roviralta han visitat l’IMIM

Ha estat una visita de seguiment del projecte que la Fundació de l’aecc va atorgar a l’IMIM l’any 2012 per investigar sobre les leucèmies infantils. És un projecte dotat amb un pressupost de 150.000 euros, que finalitza aquest 2015 i que està liderat per Anna Bigas, coordinadora del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM i Mireia Camós, de la Fundació Sant Joan de Deu.

La Fundació Científica aecc realitza visites de seguiment científic i econòmic per garantir la qualitat i el bon funcionament dels projectes que estan finançant. És una fundació que patrocina projectes de recerca oncològica, de marcat retorn social, gràcies a les aportacions de milers de persones anònimes i en aquest cas concret, amb una aportació única de la Fundació Roviralta.

Durant la visita els representants de la Fundació Científica aecc i la Fundació Roviralta han estat rebuts per Rafael de la Torre, director de l’IMIM, Joan Albanell, director del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM i per Anna Bigas.Han iniciat la visita fent un recorregut per les instal·lacions de l’IMIM i finalment han pogut escoltar un breu resum del projecte i de la seva evolució.

El projecte liderat per Anna Bigas estudia les leucèmies del lactant, és a dir, les que es diagnostiquen durant el primer any de vida. Aquestes leucèmies estan incloses dins del grup de leucèmies agudes que són el càncer pediàtric més comú i la primera causa de mortalitat pediàtrica relacionada amb la malaltia. Aquest subtipus presenta una sèrie de característiques clíniques i biològiques diferents a la resta de leucèmies pediàtriques i es caracteritza per tenir una latència molt curta i pitjor pronòstic. El percentatge de supervivència de les leucèmies en nens lactants menors d’un any es situa per sota del 50%.

El projecte té per objectiu aportar nous marcadors tumorals que distingeixin grups de pacients amb diferent resposta al tractament de la leucèmia perquè en un futur es puguin dissenyar tractaments personalitzats segons el risc de cada pacient. Aquest fet repercutirà positivament en l’evolució de la malaltia i contribuirà a minimitzar els efectes secundaris del tractament. També ha de permetre identificar proteïnes que tinguin un paper funcional en el manteniment de les leucèmies i en cas afirmatiu, buscar inhibidors farmacològics específics i avaluar el seu possible ús en el tractament dels pacients.

Amb els resultats de la investigació es preveu millorar la qualitat de vida dels pacients menors de 12 mesos d’edat amb leucèmia aguda, aplicant tractaments més específics i menys agressius als pacients de menor risc. A la vegada, la identificació de pacients amb major risc permetrà tractar-los de manera més dirigida amb tractaments més intensius. Per altra banda, la investigació també aportarà informació preventiva sobre determinats factors de risc presents en la dieta oral de les embarassades i relacionats amb la possibilitat de desenvolupar una leucèmia aguda durant la gestació.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte