La recerca encaminada a validar l'estratègia de detecció precoç de l'adenocarcinoma ductal de pàncrees, el tipus de càncer de pàncrees més freqüent, mitjançant el mesurament en sang de metabòlits, liderada pel Dr. Òscar Pozo a l'IMIM, ha rebut la beca per a la investigació clínica Carmen Delgado/Miguel Pérez Mateo, que atorguen l'Asociación Cáncer de Páncreas (ACANPAN) i l'Asociación Española de Pancreatología (AESPANC). L'acte de lliurament ha tingut lloc avui a la sala Charles Darwin del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
La beca, dotada amb 40.000 euros, "permetrà fer un pas endavant en la nostra recerca enfocada al diagnòstic precoç del càncer de pàncrees", ha assegurat el Dr. Pozo. "Si els resultats són els esperats, farem una passa de gegant cap al diagnòstic precoç de l'adenocarcinoma ductal de pàncrees, el que podria incrementar el nombre de pacients a qui aplicar teràpies potencialment curatives i així sobreviure a aquesta terrible malaltia", ha afegit.
Diagnòstic precoç amb mostres de sang
El projecte que encapçala el grup de recerca del Dr. Pozo, del qual formen part l'Hospital del Mar, la Universitat de Girona i l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, té com a objectiu desenvolupar proves que permetin diagnosticar la presència del càncer de pàncrees en estadis inicials a través de mostres de sang emprant tècniques adients (metabolòmica). Els investigadors es basen en el fet que les cèl·lules tumorals utilitzen els nutrients d'una forma diferent a les cèl·lules sanes, una diferència que es pot detectar amb una analítica de sang. En estudis preliminars ja han pogut identificar diferents molècules candidates. La beca que ara reben els permetrà avaluar la validesa d'aquesta estratègia.
Això es farà amb l'anàlisi de mostres de sèrum obtingudes de l'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, que inclouen mostres de persones sanes i de persones amb càncer de pàncrees o altres malalties pancreàtiques. Treballar amb elles permetrà avaluar l'abordatge amb el qual treballa el grup que lidera el Dr. Pozo. D'altra banda, els dos centres hospitalaris participants analitzaran individus amb alt risc de patir adenocarcinoma ductal de pàncrees (per antecedents familiars o per patir patologies en les quals el risc de desenvolupar-lo és alt) per iniciar-hi un programa de seguiment basat en la detecció en sang d'aquests marcadors.
Aquest tipus de tumor és un dels que provoca més morts, per culpa de la seva detecció tardana, que complica el tractament quirúrgic curatiu, i a la limitada efectivitat de les teràpies existents. Disposar d'una prova de laboratori que faciliti un diagnòstic precoç pot incrementar de forma dràstica l'esperança de vida dels pacients.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte