Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/10/2020 - Informació institucional

L’AECC finança una recerca de l’Hospital del Mar-IMIM, INCLIVA i el VHIO sobre la implicació del microambient tumoral en el càncer de còlon

L’objectiu del projecte és identificar nous marcadors que permetin predir recaigudes

Dra Clara Montagut. Font: IMIM

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), junt amb l'Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València, i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, han obtingut finançament de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) per al seu projecte Factores derivados del microambiente tumoral en cáncer de colon localizado: impacto clínico e implicaciones terapéuticas

La Dra. Clara Montagut, cap de la Unitat de Càncer Gastrointestinal del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, coordinadora del Laboratori de recerca clínica i translacional en noves teràpies i biomarcadors en càncer de còlon i recte de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i participant en l'estudi, apunta que "aquesta recerca pretén identificar marcadors que ens ajudin a saber si el càncer reapareixerà en un pacient operat d'un càncer de còlon. Això és de gran importància per a les persones que tenen càncer de còlon, ja que avui en dia no podem saber en quins casos el tumor reapareixerà i en quins no, després d'una cirurgia. En concret, estudiarem el paper del medi tumoral, tot allò que envolta el tumor (el sistema immunitari, els fibroblasts, etc.) a la reaparició del càncer. Per fer això utilitzarem intel·ligència artificial i models preclínics en ratolins i cultius cel·lulars que simulen el càncer de còlon a partir de tumors de pacients. Com a objectiu final, conèixer el risc de recaiguda ens permetrà personalitzar, ajustar la intensitat del tractament complementari i del seguiment en els pacients operats d'un càncer de còlon".  La participació de l'Hospital del Mar-IMIM a l'estudi compta amb la col·laboració del Dr. Alexandre Calon.

El projecte, coordinat pel Dr. Andrés Cervantes, director general i científic d'INCLIVA, on coordina el Grup d'Investigació de Desenvolupaments Diagnòstics i Terapèutics Innovadors a Tumors Sòlids (INDEST), i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, té com a finalitat comprendre els mecanismes de les cèl·lules tumorals per a fer-se resistents a la teràpia. D'aquesta manera, es pretén racionalitzar l'ús de la quimioteràpia i desenvolupar noves estratègies que guiïn el tractament del pacient amb càncer de còlon i recte (CCR), evitant les resistències al mateix i les recaigudes.

"El nostre projecte porta al laboratori un problema que observem en el dia a dia dels nostres pacients amb càncer de còlon. El seu objectiu és l'estudi del microambient, o de l'entorn tumoral, des de diferents punts de vista per a poder identificar marcadors que ens permetin predir la recaiguda de pacients amb càncer de còlon localitzat". En aquest sentit, afegeix que "en el càncer, no només juguen un paper les cèl·lules tumorals" sinó que "també hi ha altres cèl·lules, com els fibroblasts, cèl·lules del sistema immunitari i cèl·lules endotelials, aparentment normals, que intervenen directament en el desenvolupament i evolució del tumor", explica el Dr. Cervantes. A la recerca també participa el grup del Dr. Héctor García Palmer, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

El projecte, que es posarà en marxa l'1 de novembre, ha obtingut una de les Ayudas para Grupos Coordinados AECC, l'objectiu de les quals és "promoure la recerca col·laborativa a través de grups de recerca multidisciplinaris que responguin a una necessitat clínica existent", per una quantitat de 992.665 euros per a 5 anys, que és el seu període de duració.

Sobre el càncer de còlon i recte (CCR)

El càncer de còlon i recte (CCR) és un important problema de salut pública. Més d'un milió de persones són diagnosticades amb CCR cada any al món, i més de 500.000 moren a causa de la malaltia. El pronòstic dels pacients amb CCR ha millorat durant les últimes dècades, amb una supervivència als 5 anys que ha arribat gairebé al 65% als països desenvolupats.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte