Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/07/2025 - Informació general

Descobreixen biomarcadors sanguinis que anticipen la diabetis tipus 2 fins a set anys abans del diagnòstic

Els nivells de butirat i isobutirat, àcids grassos de cadena curta produïts per la microbiota intestinal, s'associen amb un major risc de desenvolupar la malaltia, segons un estudi liderat per l'IISPV i l'Hospital del Mar

Un equip d'investigació liderat per científics de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i l'àrea de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades del CIBER (CIBERDEM), ha identificat dos compostos presents en la sang -el butirat i l'isobutirat- que podrien actuar com a predictors precoços del desenvolupament de la diabetis tipus 2 en persones aparentment sanes. El treball, publicat a la revista científica BMC Medicine, es basa en l'anàlisi longitudinal de més de 2.400 participants del projecte estatal [email protected] al llarg de set anys.

Aquests compostos són àcids grassos de cadena curta (SCFA, per les seves sigles en anglès) produïts per la fermentació de fibra dietètica a l'intestí. "Aquest estudi proporciona noves evidències sobre l'associació entre els SCFA i el risc de desenvolupar la diabetis tipus 2", explica el Dr. Joan Vendrell, coordinador clínic del grup de recerca del CIBERDEM a l'IISPV. "Curiosament, nivells elevats de butirat i isobutirat al començament de l'estudi es van associar amb una major probabilitat de desenvolupar diabetis tipus 2, fins i tot després d'ajustar per factors de risc clàssics com l'obesitat, la hipertensió arterial o els antecedents familiars", afegeix la Dra. Gemma Llauradó, també investigadora de l'estudi, adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, investigadora del seu institut de recerca.

L'impacte de l'alimentació en la microbiota intestinal

L'estudi també va incloure l'anàlisi dels patrons dietètics dels participants mitjançant un qüestionari de freqüència d'aliments. "Es va observar que seguir una dieta mediterrània o consumir aliments rics en fibra s'associa amb nivells més alts d'SCFA. Tot i això, aquests hàbits no van demostrar, per si sols, capacitat predictiva suficient sobre el desenvolupament de la diabetis", explica la investigadora Sonia Fernández-Veledo, cap del grup de recerca del CIBERDEM a l'IISPV.

Els investigadors subratllen que una dieta rica en fibra continua sent fonamental per preservar l'equilibri de la microbiota intestinal, un factor clau en la regulació metabòlica i la resposta inflamatòria. En aquest sentit, el treball apunta que els SCFA podrien actuar com a molècules senyalitzadors amb un paper determinant en aquests processos fisiològics.

Cap a una prevenció més personalitzada

Aquest descobriment obre la porta a noves estratègies de prevenció més eficients i personalitzades, basades en l'anàlisi del perfil metabòlic i microbiòtic individual. Els autors de l'estudi reclamen aprofundir en la recerca per entendre millor la interacció entre aquests metabòlits i l'organisme, i com poden ser incorporats en protocols clínics per detectar de manera precoç el risc de diabetis tipus 2.

Article de referència

Llauradó G, Cedó L, Climent E, Badia J, Rojo-Martínez G, Flores-Le Roux J, Yanes O, Vinaixa M, Granado-Casas M, Mauricio D, Fernández-Veledo S, Vendrell J. Circulating short-chain fatty acids and Mediterranean food patterns. A potential role for the prediction of type 2 diabetes risk: The [email protected] Study. BMC Med. 2025 Jun 6;23(1):337. doi: 10.1186/s12916-025-04186-9.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte