Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/10/2024 - Informació general

El projecte TuMiCC, sobre el microambient tumoral en càncer de còlon, fa quatre anys amb importants avenços en la comprensió de la resistència a la quimioteràpia en un subgrup de pacients

El projecte Tumour microenvironement-derived factors in localized colon cancer: clinical impact and therapeutic implications (TuMiCC), que investiga el microambient tumoral al càncer de còlon localitzat per optimitzar el tractament, reduir les recaigudes i millorar la seva supervivència, ha complert quatre anys amb importants avenços sobre la resistència a la quimioteràpia estàndard en un subgrup de pacients. L'estudi, en què col·labora l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i que lidera l'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, també compta amb la participació de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

TuMiCC, que s'ampliarà un any més per continuar explorant els mecanismes de resistència i desenvolupar biomarcadors que permetin personalitzar millor les teràpies en càncer de còlon, està finançat amb un milió d'euros per l'Associació Espanyola Contra el Càncer a través de la convocatòria Grups coordinats AECC 2020, adreçada a promoure la col·laboració entre grups de recerca espanyols i fomentar la participació d'equips clínics, amb l'objectiu final d'apropar els resultats del laboratori a les persones.

Últims resultats

Els darrers resultats de TuMiCC suggereixen el desenvolupament d'un sistema de predicció de recaigudes mitjançant intel·ligència artificial (IA) que ajudarà a identificar pacients amb risc alt. A més, l'ús de la biòpsia líquida promet caracteritzar molecularment els pacients amb un fenotip més agressiu. També s'ha descobert que el microambient tumoral influeix en la resistència a la quimioteràpia, fet que obre noves vies per a tractaments dirigits a les cèl·lules tumorals i el seu entorn. Aquests avenços poden transformar la prevenció i tractament del càncer de còlon.

Un dels avenços més rellevants és el desenvolupament d’un sistema de predicció de recaigudes basat en IA. Aquest model, entrenat amb milers d'imatges de tumors, ha demostrat que és capaç d'identificar quins pacients tenen més probabilitats de recaure després del tractament. Gràcies a aquesta eina de deep learning, s'espera que en el futur els metges puguin prendre decisions més informades sobre quins pacients necessiten un seguiment més estret o fins i tot tractaments addicionals. Això podria evitar recaigudes que, en molts casos, ocorren de manera inesperada en pacients que inicialment semblaven haver superat la malaltia.

A més, el projecte ha fet un esforç important en la caracterització molecular dels tumors, analitzant tant el seu perfil genètic com epigenètic mitjançant la biòpsia líquida, un tipus d'anàlisi no invasiva que permet detectar restes d'ADN tumoral a la sang. Aquesta tècnica promet revolucionar la manera com es monitoritzen els pacients amb càncer de còlon, ja que podria oferir una forma ràpida i senzilla de detectar recaigudes abans que apareguin els símptomes clínics. Fins ara, s'ha completat el reclutament de pacients a Espanya i els resultats de les anàlisis moleculars, que estan en marxa, seran clau per entendre com certs tumors aconsegueixen resistir els tractaments i tornar a créixer.

D'altra banda, l'equip també està treballant en l'estudi del microambient tumoral, és a dir, les cèl·lules no canceroses que envolten el tumor, com ara fibroblasts i cèl·lules del sistema immune, que poden influir en el comportament i la resposta a la teràpia. S'ha descobert que algunes d'aquestes cèl·lules, com els fibroblasts associats al càncer, tenen un paper crucial en la resistència a la quimioteràpia amb oxaliplatí, un tractament comú al càncer colorectal. Aquesta troballa és especialment prometedora perquè obre la porta al desenvolupament de nous fàrmacs que ataquin no només les cèl·lules tumorals, sinó també el seu entorn, impedint que les cèl·lules sanes col·laborin amb el tumor.

En aquest sentit, s'han desenvolupat models preclínics en què es recreen les interaccions entre les cèl·lules tumorals i el microambient al laboratori. Aquests models permeten provar nous tractaments i predir millor com respondran els pacients a la clínica. Gràcies a aquests avenços, el projecte s'apropa al seu objectiu final: identificar biomarcadors que permetin predir la resposta al tractament i evitar recaigudes en pacients amb càncer de còlon.

El seu darrer any, TuMiCC se centrarà a consolidar aquests descobriments, amb l'esperança de validar definitivament els biomarcadors identificats i provar fàrmacs que puguin millorar la supervivència dels pacients.

Equip del Projecte TuMICC

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte