16/02/2024 - Acte
En col·laboració amb la xarxa de Biblioteques de Barcelona
Des del 4 de març fins al 13 de maig de 2024, tindrà lloc a diferents biblioteques de Barcelona el cicle "Què en sabem de les malaltíes del cor?", organitzat per l’Hospital del Mar Reserch Institute i la xarxa de biblioteques de Barcelona. Aquest és un cicle que s'emmarca en el projecte "Visions de la Ciència" que fa anys que porten a terme les Biblioteques de Barcelona, i que per quart any l'han encarregat a l’institut de recerca de l’Hospital del Mar gràcies a l'èxit obtingut en les edicions anteriors.
El cicle té una durada de 8 setmanes. Cada dilluns a les 18:30h hi haurà xerrades de caràcter gratuït i obertes a tothom, que tractaran temes relacionats amb el cor, un òrgan complex i fascinant del que encara ens queda molt per descobrir.
En aquest cicle podrem conèixer com funciona el nostre cor i, per tal que bategui de valent, aprendrem què és el sistema cardiovascular, com tenir cura de les nostres artèries, quines són les malalties cardíaques més freqüents, què cal fer per evitar-les o com cal cuidar el cor de la dona, entre molts altres temes que ens explicaran de primera mà professionals del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i del seu centre de recerca.
Aquestes xerrades es realitzaran de forma alternativa a 5 biblioteques de Barcelona: Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert, Biblioteca el Clot-Josep Benet, Biblioteca Sagrada Familía, Biblioteca Vila de Gràcia i Biblioteca Xavier Benguerel.
Amb aquesta iniciativa la institució vol mostrar el seu compromís en el foment de la cultura científica facilitant l'accés de la ciutadania al coneixement
A continuació podeu consultar el calendari i més informació de les 8 xerrades que inclou el cicle. Clica aquí per descarregar tot el programa. Clica aquí per veure els pòsters de les diferents sessions. Web de les biblioteques de Barcelona
Us hi esperem!
El cor, al centre del sistema cardiovascular i de la societat
4/3/2024, a les 18.30 h – Biblioteca El Clot-Josep Benet
Saps quin és l'òrgan que té la mida aproximada d'un puny? Saps què és el sistema vascular i com funciona? Qui s'encarrega de subministrar a les cèl·lules de l'organisme l'oxigen i els nutrients que necessiten per viure i, al mateix temps, transportar les substàncies de rebuig perquè altres òrgans puguin eliminar-les? Quants infarts hi ha a Catalunya cada any? N'hi ha més ara que abans? Per què és tant important prevenir com curar les malalties del cor? Què podem fer per cuidar el cor?
A càrrec de:
11/3/2024, a les 18.30 h -Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert
El 80% de les malalties del cor es podrien prevenir amb un estil de vida saludable: realitzant exercici físic i vigilant la dieta, mantenint un pes adient, deixant el tabac, i cuidant el benestar personal. En aquesta sessió s'explicarà què és l'aterosclerosi, una de les culpables més importants de les malalties del cor, i com podem prevenir-la?
A càrrec de:
18/3/2024, a les 18.30 h – Biblioteca Sagrada Família
El cor necessita oxigen per funcionar. Quan l'arribada de flux sanguini fins al cor es redueix o s'atura, les cèl·lules, que necessiten oxigen per viure, poden començar a morir ràpidament. Estem parlant d'un infart o una angina de pit. Com cal actuar?.
A càrrec de:
8/4/2024, a les 18.30 h – Biblioteca Vila de Gràcia
Les malalties del cor son la primera causa de mort a Espanya i les dones en són les més afectades. Un dels motius pot ser que la dona presenta factors de risc cardiovascular específics que cal valorar, relacionats amb factors hormonals, ginecològics, i obstètrics. Com podem cuidar el cor de la dona?
A càrrec de:
15/4/2024, a les 18.30 h – Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert
En els darrers anys, la genètica ha anat prenent un paper cada cop més important en el progrés de les ciències mèdiques, cosa que ha permès conèixer en pocs anys nombrosos gens causants de malalties cardíaques. Hi ha persones que són més susceptibles a patir malalties del cor, i el motiu pot ser alguna alteració genètica. Quines són aquestes malalties genètiques i familiars?
A càrrec de:
29/4/2024, a les 18.30 h – Biblioteca Sagrada Família
Quan el cor té un ritme irregular i sovint molt ràpid (arrítmia) pot provocar diverses complicacions. Durant la fibril·lació auricular, les cavitats superiors (aurícules) bateguen de forma caòtica, irregular i no sincronitzada amb les cavitats inferiors (ventricles). Què cal fer aleshores?
A càrrec de:
6/5/2024, a les 18.30 h – Biblioteca El Clot-Josep Benet
L'ecografia del cor o ecocardiograma és una prova diagnòstica fonamental perquè ofereix una imatge en moviment del cor. Mitjançant ultrasons, l'ecocardiografia aporta informació sobre la forma, la mida, la funció, la força del cor, el moviment i el gruix de les parets i el funcionament de les vàlvules.
A càrrec de:
13/5/2024, a les 18.30 h – Biblioteca Xavier Benguerel
La insuficiència cardíaca és aquella síndrome en què el cor funciona incorrectament, sigui perquè no batega amb força o perquè no es relaxa bé, i com a conseqüència se'ls inflen les cames als pacients, retenen líquids, i noten ofec en caminar. És mlt freqüent i una de les primeres causes d'hospitalització no programada a Catalunya.
A càrrec de:
Aquest cicle coorganitzat per l'Hospital del Mar Research Institute i les Biblioteques de Barcelona compta amb la col·laboració dels grups de CIBER CB16/11/00229 (Dr. Jaume Marrugat), CB16/11/00246 (Dr. Roberto Elosua), CB06/03/0028 (Dr. Montserrat Fitó)
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte