Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

15/10/2024 a les 18:00h

Què ens fa humans?: Un enfocament des de les neurociències

Aula d´Extensió Universitària Vilassar de Mar

El pròxim dia 15 d’octubre l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar ha organitzat un seminari que portarà per títol “Què ens fa humans?: Un enfocament des de les neurociències” que anirà a càrrec del Dr. Rodrigo Quian Quiroga, coordinador del grup del Grup de recerca de mecanismes neuronals de percepció i memòria de l´Hospital del Mar Research Institute i del Dr. Gustavo Deco, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on lidera el grup de Neurociència Computacional.

Resum

L'estudi de l'activitat cerebral en humans i diferents espècies ens dona informació sobre allò particular i específic de la nostra forma especial de percebre, recordar i pensar. Presentarem dos enfocaments complementaris. El primer, a nivell microscòpic, neuronal, mostrant la manera única en què els humans processem memòries i pensaments. El segon enfocament, complementari al primer, analitzarà el cervell totalment, anatomia i especialment la dinàmica funcional subjacent a les computacions realitzades pel cervell humà, diferenciant-lo d'altres espècies. També discutirem el particular fenòmen de malalties neuropsiquiàtriques en humans, com a eix particular i preu a pagar per la nostra particular singularitat.

Rodrigo Quian Quiroga és professor ICREA i cap del laboratori de percepció i memòria a l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, a Barcelona. Gustavo Deco és professor de recerca a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on lidera el grup de Neurociència Computacional.

Gustavo Deco és professor de recerca a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on lidera el grup de Neurociència Computacional. També va ser Director del Centre de Cervell i Cognició del 2001 al 2021 (UPF). El 1987 es va doctorar en Física amb la seva tesi sobre Col·lisions Atòmiques Relativistes. El 1987 va realitzar un postdoctorat a la Universitat de Bordeus, a França. Del 1988 al 1990 va obtenir un postdoctorat de la Fundació Alexander von Humboldt a la Universitat de Giessen a Alemanya. De 1990 a 2003, va dirigir el Grup de Neurociència Computacional al Centre de Recerca Corporativa Siemens a Munic, Alemanya. Va obtenir el 1997 la seva Habilitació (màxim títol acadèmic a Alemanya) en Ciències de la Computació (Dr. rer. nat. habil.) a la Universitat Tècnica de Munic per la seva tesi sobre Aprenentatge Neural. El 2001 va obtenir el seu doctorat en Psicologia a la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic. El 2012, va rebre una ERC Advanced Grant i recentment, el 2022, va rebre una ERC Synergy Grant.

Més informació

Tots els actes

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte